Нови погон и радна мјеста у Алумини

Срна
Нови погон и радна мјеста у Алумини

Зворник - Компанија "Алумина" из Зворника отворила је јуче нови погон за производњу силикагела, специјалних зеолита и бемита, у који је из властитих извора уложила 6,5 милиона КМ.

Погон су свечано у рад пустили предсједник РС Милорад Додик и предсједник Управног одбора "Алумине" Милорад Мотика.

Мотика је рекао да је "Алумина" реализовала прву фазу пројекта производње силикагела, специјалних зеолита и бемита, чиме је омогућена годишња производња од 800 тона силикагела и 200 тона специјалних зеолита.

- Производњу силикагела и специјалних зеолита реализујемо у кооперацији са швајцарском компанијом "Зеохем". Тренутно су у овом производном погону створени услови за производњу седам нових производа. Производићемо пет типова силикагела различитих по квалитету и двије врсте специјалних зеолита - појаснио је Мотика.

Силикагел највећу примјену има у индустрији козметике, фармације, рафинацији уља и индустрији катализатора, док се специјални зеолити највише користе као катализатори у петрохемијској индустрији.

"Алумина" је новом милионском инвестицијом отворила и 30 радних мјеста.

- Површина новоизграђеног објекта је 4.500 метара квадратних. Нове послове отворили смо и приликом израде и монтаже објекта, у којој је у протеклих девет мјесеци учествовало 200 радника свих струка, међу којима и тридесетак инжењера - нагласио је Мотика.

Додик је истакао да "Алумина" представља развојни потенцијал Зворника, регије Бирач и РС и подржао опредјељење управе да иду ка што већем степену финализације производње.

- Ово је други објекат који је отворен ове године, у новембру ће бити пуштен у рад још један, а у сљедећој години још два проширења овог и један нови, који треба да помогну додатну финализацију. Српска жели да види да овај комбинат буде носилац развоја овог краја и да своје капацитете може да издвоји и у друге општине у окружењу и да то буде сљедећа фаза доношења одлука пословодства. Желимо да бенефите овог успјеха осјете и други људи, иако многи и из других општина раде овдје. Чување радних мјеста у условима када је овдје покренут стечајни поступак говори о успјеху ове управе и руководства Републике. Заједно смо били на задатку да очувамо овај комбинат - рекао је Додик.

У "Алумини" су истакли да ће након завршетка прве фазе услиједити и радови у оквиру друге фазе овог пројекта и стварање услова за производњу додатних 400 тона силикагела.

Генератори запошљавања и развоја

"Алумина" упркос проблемима са којима се суочава послије покретања стечаја у Фабрици глинице "Бирач", у чијем саставу је пословала, биљежи добре пословне резултате и реализује велике инвестиције у проширење производње.

Ова компанија је и генератор запошљавања и развоја у регији Бирач, а само прошлог мјесеца у радни однос је примила 45 радника, међу којима је 15 инжењера машинства, технологије и електротехнике. "Алумина" запошљава 1.467 радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана