Нове фабрике сузбијају увоз воде у Српску

Маријана Миљић
Нове фабрике сузбијају увоз воде у Српску

Бањалука - Влада РС додијелила је концесију предузећу “Студенац” из Градишке за експлоатацију подземне воде у Козарској Дубици, док је фирма “Д&Д” из Брода добила исти посао на подручју те локалне заједнице.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС расписало је у априлу јавни позив за додјелу концесије за експлоатацију подземних вода на извориштима “Раковица - Буковица” у Козарској Дубици и “Доња врела” у Броду. Инвестиција у Козарској Дубици процијењена је на два милиона, а у Броду на милион марака. Концесија је фирмама додијељена на период од 30 година.

Предузеће “Студенац” из Градишке дужно је да за коришћење концесије прије закључења уговора уплати у буџет РС једнократну накнаду од 10.347, док фирма “Д&Д” по истом основу треба да издвоји 5.000 марака.

Обавезе у вези са наставком реализације ових инвестиција сада су на Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде које је дужно да у року од мјесец Комисији за концесије РС достави приједлог концесионог уговора. У случају да концесионари у року од два мјесеца не потпишу уговоре, они губе права на концесију.

- Министарство ће у сарадњи са Комисијом за концесије припремити уговоре. Ове инвестиције значајне су за РС и потребно их је још више јер на наше тржиште стижу велике количине воде из иностранства, а посебно земаља у окружењу. Нове фабрике допринијеће и запошљавању и пуњењу буџета. Дакле, експлоатација воде на овим подручјима има шири друштвени значај - казао је помоћник министра за ресор водопривреде Чедомир Стојановић.

Са представницима фирми којима је додијељена концесија за експлоатацију воде са два изворишта јуче нисмо успјели да ступимо у контакт.

РС обилује знатним водним ресурсима, али они нису довољно искоришћени. У РС тренутно постоје само три произвођача воде - “Витинка” Зворник, “Вода Круна” Мркоњић Град и “Хевен фабрика - Рајске воде” Чајниче. Још пет фирми је регистровано за производњу минералне воде, али оне нису заживјеле.

Увоз

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, на домаће тржиште лани је увезена вода у вриједности од 143,69 милиона марака, а највећа количина стигла је из земаља у окружењу.

У истом периоду БиХ је извезла воду у вриједности од свега 49,46 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана