Nova usluga APIF-a za niži rizik u poslovanju

Marijana Miljić
Nova usluga APIF-a za niži rizik u poslovanju

Banjaluka - Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) uspostavila je novu uslugu "e-informator" putem koje fizička i pravna lica mogu dobiti informacije o poslovnim promjenama kod preduzeća u Srpskoj.

U novoj usluzi APIF-a su objedinjeni jedinstveni registar računa i registar preduzeća.

- Sva pravna i fizička lica koja se pretplate na "e-informator" dobijaju direktno elektronskom poštom sve izmjene koje se dese kod privrednih subjekta sa kojima sarađuju i sa kojima žele da otpočnu saradnju, odnosno o onima o kojima žele da budu informisani. Na primjer ako kod neke firme direktor bude smijenjen ili podnese ostavku oni će odmah biti obaviješteni o tome i o novom licu koje je zaduženo za zastupanje tog preduzeća. Ista situacija je i kada je riječ o ostalim izmjenama kod privrednih subjekata, kao što su promjena i blokiranje računa, promjena sjedišta ili osnivanje nove poslovne jedinice - kazala je direktorica APIF-a Jelena Ćetković.

Uvođenje ove usluge do sada su sa najvećim oduševljenjem dočekale banke, koje žele da budu blagovremeno informisane o svim promjenama kod njihovih klijenata. Ćetkovićeva ističe da novu uslugu APIF-a mogu koristiti i pravna i fizička lica iz BiH, regiona i ostatka svijeta.

- Ova usluga do sada nije postojala u BiH, a u regionu je uspostavljena jedino u Sloveniji. I mi smo se na osnovu njihovih pozitivnih iskustava odlučili za uvođenje ove usluge. Onlajn kampanja je pokazala da su sa "e-informatorom" upoznata čak i fizička i pravna lica u SAD - rekla je Ćetkovićeva i dodala da cijena pretplate zavisi od broja privrednih subjekata o kojima fizičko ili pravno lice želi da bude informisano.

APIF će, kako je istakla njegova direktorica, nastaviti da unapređuje svoje usluge i prilagođava ih potrebama preduzeća i institucija.

Bonitet

APIF fizičkim i pravnim licima nudi i izvještaje o kreditnom bonitetu preduzeća.

- U izvještaju "bon jedan" nalaze se opšti podaci o poslovnom subjektu, statusu računa i skraćeni bilansi o poslovanju u posljednje tri godine. U izvještaju "bon dva" pored ovih podataka nalaze se i pokazatelji o imovinskom i finansijskom položaju preduzeća, njegovoj konkurentnosti i ocjena o kreditnom bonitetu - kazala je Jelena Ćetković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana