Нова услуга АПИФ-а за нижи ризик у пословању

Нова услуга АПИФ-а  за нижи ризик у пословању 02.11.2017 17:23 | Маријана Миљић

Бањалука - Агенција за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) успоставила је нову услугу "е-информатор" путем које физичка и правна лица могу добити информације о пословним промјенама код предузећа у Српској.

У новој услузи АПИФ-а су обједињени јединствени регистар рачуна и регистар предузећа.

- Сва правна и физичка лица која се претплате на "е-информатор" добијају директно електронском поштом све измјене које се десе код привредних субјекта са којима сарађују и са којима желе да отпочну сарадњу, односно о онима о којима желе да буду информисани. На примјер ако код неке фирме директор буде смијењен или поднесе оставку они ће одмах бити обавијештени о томе и о новом лицу које је задужено за заступање тог предузећа. Иста ситуација је и када је ријеч о осталим измјенама код привредних субјеката, као што су промјена и блокирање рачуна, промјена сједишта или оснивање нове пословне јединице - казала је директорица АПИФ-а Јелена Ћетковић.

Увођење ове услуге до сада су са највећим одушевљењем дочекале банке, које желе да буду благовремено информисане о свим промјенама код њихових клијената. Ћетковићева истиче да нову услугу АПИФ-а могу користити и правна и физичка лица из БиХ, региона и остатка свијета.

- Ова услуга до сада није постојала у БиХ, а у региону је успостављена једино у Словенији. И ми смо се на основу њихових позитивних искустава одлучили за увођење ове услуге. Онлајн кампања је показала да су са "е-информатором" упозната чак и физичка и правна лица у САД - рекла је Ћетковићева и додала да цијена претплате зависи од броја привредних субјеката о којима физичко или правно лице жели да буде информисано.

АПИФ ће, како је истакла његова директорица, наставити да унапређује своје услуге и прилагођава их потребама предузећа и институција.

Бонитет

АПИФ физичким и правним лицима нуди и извјештаје о кредитном бонитету предузећа.

- У извјештају "бон један" налазе се општи подаци о пословном субјекту, статусу рачуна и скраћени биланси о пословању у посљедње три године. У извјештају "бон два" поред ових података налазе се и показатељи о имовинском и финансијском положају предузећа, његовој конкурентности и оцјена о кредитном бонитету - казала је Јелена Ћетковић.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица