Nova banka traži od suda stečaj u “Unisu”

Marijana Miljić
Nova banka traži od suda stečaj u “Unisu”

Derventa - Nova banka Banjaluka podnijela je zahtjev za stečaj u Fabrici cijevi “Unis” Derventa da bi naplatila potraživanja.

Za to vrijeme u posrnuloj fabrici, čiji su radnici sedam dana u štrajku, zbog nagomilanih dugovanja isključena je i struja.

Iz Okružnog privrednog suda u Doboju juče nismo dobili odgovore na pitanja kada je Nova banka podnijela zahtjev za stečaj u “Unisu” i koliko novca potražuje od tog preduzeća. Ni iz Nove banke se nisu oglašavali u vezi sa zahtjevom za pokretanje stečaja u “Unisu”.

U usvojenom planu restrukturiranja derventske fabrike iz marta prošle godine navedeno je da “Unis” prema Novoj banci ima kratkoročne obaveze u iznosu od 1,79 miliona maraka.

U upravi fabrike potvrdili su da je Nova banka zatražila pokretanje stečaja i da sud treba da odluči da li postoje uslovi za taj postupak.

- Obaviješteni smo da je Nova banka podnijela zahtjev za stečaj. Sada je sve u njihovim i rukama suda. Mi na tu odluku ne možemo uticati - kazao je direktor “Unisa” Dušan Živković.

Radnici “Unisa” ističu da su načuli da je neka od banaka podnijela zahtjev za stečaj.

- Imamo i niz drugih problema. Isključena nam je struja u četvrtak, telefoni ne rade. Čujemo da ima i velikih dugovanja za vodu i da bi i ona mogla biti isključena. Od obećanja uprave u vezi sa isplatom dugovanja za naknade nema ništa, doprinosi nam nisu uplaćeni od avgusta 2017. godine. Problemi se samo nižu - navela je predsjednica Sindikalnog odbora radnika “Unisa” Radosava Milanković.

Naglasila je da će sutra predati zahtjev sudu da im preduzeće isplati sve rate koje je trebalo da izmiri na osnovu usvojenog plana restrukturiranja.

- Planiramo da do kraja sedmice zatražimo sastanak sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom, jer nemamo drugog izlaza. Tražićemo i pomoć Poreske uprave. U fabrici više nema ni administrativnih radnika - kazala je Milankovićeva.

U upravi preduzeća potvrđuju da je fabrici isključena struja zbog duga od 18.000 maraka.

- Čekamo neke uplate i vjerujem da ćemo uskoro izmiriti sva potraživanja za struju. Šta će biti sa fabrikom za sada ne mogu da govorim - rekao je Živković.

Preduzeće “Unis” zapošljava oko 170 radnika, a nakon što je zapalo u probleme poseglo je za restrukturiranjem. Rješenje o otvaranju postupka restrukturiranja doneseno je na prijedlog povjerioca RTC “Luka Šamac”, čiji je vlasnik “Balkan stil”, koji je i vlasnik “Unisa”.

Loš scenario i za IGA

Od sudbine “Unisa” zavisi i kojim će putem krenuti i Izvozno-kreditna agencija (IGA) BiH.

Kolaps “Unisa” doveo je u probleme IGA, koja mu je 2013. godine izdala garancije vrijedne skoro 200 miliona maraka, iako je njen kapital iznosio svega oko 52 miliona.

Upravni odbor IGA predložio je vlastima tri scenarija da bi bila stavljena tačka na njenu dugogodišnju agoniju - reorganizaciju, gašenje i formiranje nove institucije koja će pomagati izvoznicima i održavanje trenutnog stanja s nadom da će “Unis” početi da vraća dugove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana