Њемачки жути картон Ципрасу

Б92, Танјуг
Њемачки жути картон Ципрасу

Брисел - Из Њемачке стижу оштре реакције на изјаву грчког премијера Алексиса Ципраса да Шпанија и Португал ремете преговоре Грчке са Бриселом.

Представник министра финансија Њемачке Волфганга Шојблеа, Мартин Јегер, рекао је да је Ципрас прекршио основна правила у односима између 19 чланица Еврозоне.

"Поводом коментара овог викенда у Атини, везаних за Шпанију и Португал, могу да кажем да према европским стандардима они представљају веома неуобичајен фаул, речено фудбалским жаргоном. То се не ради у Еврогрупи. Тако се не раде ствари", рекао је Јегер.

Европска унија саопштила је да покушава да посредује у тињајућем спору између Грчке и њених партнера у еврозони - Шпаније и Португал, након што је грчки премијер Алексис Ципрас оптужио те двије земље да ремете преговоре Грчке са Бриселом о продужењу финансијске помоћи.

"Говоримо о свим укљученим учесницима, како би се обезбједило јединство међу државама ЕУ, посебно свих држава ЕУ чланица Еврозоне", рекла је представница Европске комисије Мина Андрејева на редовној конференцији за новинаре.

Мадрид и Лисабон су, како је она рекла, уложили званичну жалбу Европској комисији због коментара Ципраса који је притисак Шпаније и Португал током преговора о четворомјесечном продужењу пакета помоћи Грчкој.

"Истичемо значајну посредничку улогу Комисије у том процесу, што значи да подижемо мостове и доводимо све стране заједно", рекла је она.

Ципрас је у суботу оптужио Шпанију и Португал да предводе конзервативну завјеру у рушењу његове љевичарске владе, у страху од сопствених радикалних снага пред изборе ове године.

Ципрас је, такође, одбацио критике да је Атина извела одступање како би осигурала финансијску помоћ од Еврозоне, пренио је Ројтерс.

У говору у својој странци Сириза, Ципрас је оптужио Мадрид и Лисабон за заузимање тврде линије у преговорима, који су довели до тога да Еврозона прошле седмице продужи пакет помоћи Атини на наредна четири мјесеца.

"Наишли смо на осовину сила као противника, предвођену владама Шпаније и Португала, које су из очигледних политичких разлога, покушале да цјелокупне преговоре доведу до ивице", рекао је Ципрас, који је 25. јануара побједио на изборима.

"Њихов план је био да исцрпу, оборе или доведу нашу владу до безусловне предаје прије него што наш рад почцне да доноси продове и прије него што грчки примјер изврши утицај на друге земље. И углавном прије избора у Шпанији", рекао је Ципрас.

Шпански премијер Маријано Рахој позвао је јуче грчког премијера Алексиса Ципраса да се "уозбиљи" у погледу привреде своје земље, која је у дужничкој кризи.

"Ми нисмо одговорни за незадовољство радикалне грчке љевице која је обећала Грцима оно што је знала да неће моћи да испуни", рекао је Рахој, одговарајући на Ципрасову изјаву да притисак Шпаније и Португала има "уцјењивачки карактер", преноси АФП.

Рахој је, такође, казао да је Шпанија помогла Грчкој са више од 26 милијарди евра, иако је и сама у финансијској кризи, наводи АП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана