Njemačka traži njegovatelje iz BiH

Njemačka traži njegovatelje iz BiH 05.04.2013 06:00 | Jelena Bjelica

Sarajevo - Stanovnici Republike Srpske i BiH moći će uskoro da se zaposle kao njegovatelji u Njemačkoj, a veliki broj zainteresovanih odavno već zove i raspituje se za ovaj posao, potvrdili su juče u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH.

- Direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Adnan Delić potpisao je u Bonu sa predstavnicima njemačke Agencije za posredovanje stručne radne snage sporazum o zapošljavanju njegovatelja iz BiH. Sada slijedi raspisivanje javnog poziva u kojem će biti objavljeni uslovi za dobijanje posla i koliko njegovatelja Njemačka traži iz BiH. Te podatke ćemo preciznije znati kada se direktor vrati iz Njemačke - rekli su u Agenciji.

Dodali su da se već posljednja dva mjeseca stanovnici BiH raspituju za posao u Njemačkoj.

- Dnevno dobijemo i više od stotinu poziva, dolaze u Agenciju da se raspituju i šalju i-mejlove. To ništa još ne vrijedi dok ne bude raspisan konkurs. Do sada kada smo ugovarali poslove za inostranstvo zainteresovani su se prijavljivali na biro i onda nama sve filijale dostave podatke. Vjerovatno će tako biti i sada, a precizne uslove i način konkurisanja znaćemo danas - kazali su u Agenciji.

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje Adnan Delić izjavio je za agencije da BiH u ovom trenutku ne može pružiti nezaposlenim ljudima adekvatno radno mjesto, a ni dovoljan broj radnih mjesta.

- Naša obaveza jeste da omogućimo stanovnicima da ostvare svoje pravo na rad, makar to učinili u nekim drugim zemljama. Oko 500 radnika do kraja 2014. moglo bi naći posao u Njemačkoj - rekao je Delić i naglasio da mnogi žele da rade u Njemačkoj.

- Put do Njemačke za kvalifikovane radnike je povezan s određenim uslovima. Oni njegovatelji, koji žele da dođu u Njemačku, prvo moraju dokazati da barataju njemačkim jezikom - kazao je Delić.

Potražnja

Njemačka želi da privuče stručnu radnu snagu iz BiH, ali sada ne samo visokokvalifikovanu, već i nižekvalifikovanu.

Oko 10.000 radnika iz područja medicinske njege im je potrebno. Dosad je Njemačka imala poseban sporazum o mogućnosti rada njegovatelja iz zemalja koje nisu članice EU, s Hrvatskom, Srbijom i Filipinima. Kako bi pokrila svoje potrebe za njegovateljima, Njemačka je sada sklopila isti dogovor i s BiH.

 © Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica