Њемачка тражи његоватеље из БиХ

Јелена Бјелица
Њемачка тражи његоватеље из БиХ

Сарајево - Становници Републике Српске и БиХ моћи ће ускоро да се запосле као његоватељи у Њемачкој, а велики број заинтересованих одавно већ зове и распитује се за овај посао, потврдили су јуче у Aгенцији за рад и запошљавање БиХ.

- Директор Aгенције за рад и запошљавање БиХ Aднан Делић потписао је у Бону са представницима њемачке Aгенције за посредовање стручне радне снаге споразум о запошљавању његоватеља из БиХ. Сада слиједи расписивање јавног позива у којем ће бити објављени услови за добијање посла и колико његоватеља Њемачка тражи из БиХ. Те податке ћемо прецизније знати када се директор врати из Њемачке - рекли су у Aгенцији.

Додали су да се већ посљедња два мјесеца становници БиХ распитују за посао у Њемачкој.

- Дневно добијемо и више од стотину позива, долазе у Aгенцију да се распитују и шаљу и-мејлове. То ништа још не вриједи док не буде расписан конкурс. До сада када смо уговарали послове за иностранство заинтересовани су се пријављивали на биро и онда нама све филијале доставе податке. Вјероватно ће тако бити и сада, а прецизне услове и начин конкурисања знаћемо данас - казали су у Aгенцији.

Директор Aгенције за рад и запошљавање Aднан Делић изјавио је за агенције да БиХ у овом тренутку не може пружити незапосленим људима адекватно радно мјесто, а ни довољан број радних мјеста.

- Наша обавеза јесте да омогућимо становницима да остваре своје право на рад, макар то учинили у неким другим земљама. Око 500 радника до краја 2014. могло би наћи посао у Њемачкој - рекао је Делић и нагласио да многи желе да раде у Њемачкој.

- Пут до Њемачке за квалификоване раднике је повезан с одређеним условима. Они његоватељи, који желе да дођу у Њемачку, прво морају доказати да баратају њемачким језиком - казао је Делић.

Потражња

Њемачка жели да привуче стручну радну снагу из БиХ, али сада не само висококвалификовану, већ и нижеквалификовану.

Око 10.000 радника из подручја медицинске његе им је потребно. Досад је Њемачка имала посебан споразум о могућности рада његоватеља из земаља које нису чланице ЕУ, с Хрватском, Србијом и Филипинима. Како би покрила своје потребе за његоватељима, Њемачка је сада склопила исти договор и с БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана