Њемачка кључно тржиште за домаћа предузећа

Милијана Латиновић
Њемачка кључно тржиште за домаћа предузећа

Бањалука - Сарадња са њемачком привредом веома је важна и за малу економију попут Српске, која је у првом полугодишту ове године остварила спољнотрговинску размјену са Њемачком од 379 милиона марака.

На скупу “Перспективе сарадње са њемачком привредом”, који јуче у Бањалуци организовала Привредна комора РС у сарадњи са Представништвом њемачке привреде у БиХ, истакнуто је да Српска има огроман потенцијал за унапређење и раст извоза на њемачко тржиште у областима металске и прехрамбене индустрије.

- Српска највише у Њемачку извози намјештај и производе дрвопрераде, као и дијелове за обућу, а увози аутомобиле и производе металске индустрије. Обим спољнотрговинске размјене са Њемачком у првих шест мјесеци чини 8,7 одсто од укупног обима размјене. У пословању РС и Њемачке растао је извоз, али и увоз, а покривеност увоза извозом креће се 70 одсто - рекла је директорица Привредне коморе РС Драгица Ристић и нагласила да је је Њемачка на трећем мјесту по обиму спољнотрговинске размјене.

Шеф Канцеларије њемачке привреде у БиХ Свен Торстен Потхот рекао је да у БиХ тренутно послује 250 њемачких привредних субјеката, нагласивши да постоји интересовање за веће присуство њемачких фирми, јер за то постоје велики потенцијали.

- Привредници из Њемачке су заинтересовани за ширење пословања на овим подручјима због тога што су производни трошкови много нижи него у западним европским земљама, али и због постојања стручне радне снаге - рекао је Потхот.

Међу предузећима која виде велику развојну шансу у сарадњи са Њемачком је и “Јелшинград” из Градишке, који се бави производњом великих челичних конструкција и који запошљава 200 радника.

- Сигурно ћемо повећати обим извоза својих производа на њемачко тржиште. Радимо велике челичне заварене конструкције, које не ради нико у БиХ - рекао је директор овог предузећа Бранислав Бањац и додао да ће “Јелшинград” до краја мјесеца отворити нову халу, чиме се отвара могућност за запошљавање још 100 радника у наредном периоду. +++

Нова банка

Партнер скупа “Перспективе сарадње са њемачком привредом” је и Нова банка.

- Осим финансијске подршке привреди пружамо и савјетодавне услуге. Уколико препознамо добре и перспективне идеје наших привредника трудимо се да им изађемо у сусрет и подржимо их - рекао је директор Сектора “Ретаил” и управљање мрежом Нове банке Дејан Вукосављевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана