Ниже каматне стопе, ниже и рате стамбених кредита

ATV
Ниже каматне стопе, ниже и рате стамбених кредита

Нижа каматна стопа од један одсто, корисницима стамбених кредита Инвестиционо-развојне банке Републике Српске, значајно ће умањити мјесечне рате. Одлука сутра почиње да се примјењује, без обзира да ли је ријеч о ранијим или новим корисницима стамбених кредита. Умањена каматна стопа остаје фиксна до краја отплате.

За Борислава Богданића, који је корисник стамбеног кредита ИРБ, итекако, то је одлична вијест.

“Супруга и ја спадамо у бенефицирану групу ИРБ кредита. Од почетка смо имали ниску каматну стопу уз субвенцију министарства за младе брачне парове до 35 година, са троје или више дјеце и ВСС. Смањењем каматне стопе од стране ИРБ-а, за нас ће значити умањење са 4,3 на 4,0 каматне стопе, што би значило око 200 КМ годишње. Наравно, то нам много значи јер,сваки, што би наш народ рекао, динар који остане у кућном буџету је добро дошао,” каже Богданић.

С обзиром на то да отплата стамбених кредита ИРБ-а иде до 20 година, по новим условима могла би да се сачува и која хиљада. 

“Зависно којој групи припадате, можете добити кредит од по 3,6, затим четири одсто и 4,2 одсто. И ту каматну стопу имате читав период отплате. Да не би били дискиримисани корисници кредита који су раније добили кредите из средстава Фонда становања правилима је предвиђено да се и за те постојеће кориснике стамбених кредита изврши прерачун по фиксној каматној стопи до краја отплатног периода,” каже Снежана Вујнић, директорица ИРБРС.

Нове измјене пружају могућности да се рок отплате продужи и на 25 година али је каматна стопа, у том случају, нешто већа. Промјене неће утицати на субвенције Министарства породице, омладине и спорта за стамбене кредите ИРБ-а младим брачним паровима. До сада су их одобрили преко три хиљаде, за шта је издвојено око осам и по милиона марака.  

“Неће доћи до веће промјене. Дакле, субвецнија се односи на један процентни поен каматне стопе колика год она била, значи она ће се сад ускладити са овом новом каматном стопом и наставиће да се исплаћује, појашњава Мирела Вујатовић, портпарол Министарства породице, омладине и спорта Српске.

Из Инвестиционо развојне банке Републике Српске поручују да су, до краја године, планирали да одобре 35 милиона марака за кориснике стамбених кредита. Уколико потражња буде већа, увјеравају да ће се потрудити да испоштују све захтјеве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана