Niže carine za lakše poslovanje

Marina Čigoja
Niže carine za lakše poslovanje

Banjaluka - Carinske stope pri uvozu određene robe iz oblasti obućarske, metalske, hemijske i prehrambene industrije trebalo bi da budu ukinute ili smanjene i tokom čitave iduće godine.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH dao je saglasnost na odluku o privremenoj suspenziji carinskih stopa kod uvoza određene robe do 31. decembra 2015. godine, a ona se odnosi na proizvođače u BiH koji uvoze repromaterijal neophodan za proizvodnju gotovih proizvoda i biće upućena na razmatranje Savjetu ministara BiH. Time se produžava odluka koju je Savjet ministara donio u junu i koja važi do kraja ove godine. Njome su obuhvaćene 34 tarifne oznake.

- Odluka će dovesti do poboljšanja uslova za domaću proizvodnju i zadržavanja postojećih i eventualnog otvaranja novih radnih mjesta, jer se odnosi na najmanje 30.000 radnika iz oblasti obućarske, elektroindustrije, metalske, auto-industrije, prehrambene i hemijske industrije - navedeno je u prijedlogu odluke.

Tehnički direktor banjalučke Fabrike obuće "Bema" Marinko Umičević kaže da produžavanje odluke predstavlja presipanje iz šupljeg u prazno i da bi ona trebalo da bude trajna.

- Ne mogu reći da nam neće značiti to što će odluka biti produžena, ali ona bi trebalo da bude trajna. Mi moramo planirati proizvodnju. Ne možemo svake godine čekati da vidimo hoće li odluka biti donesena ili ne - kazao je Umičević.

Član Izvršnog odbora Udruženja proizvođača kože, tekstila i obuće pri Privrednoj komori RS i direktor Fabrike obuće "Sanino" iz Dervente Radovan Pazurević kaže da je smanjenje, odnosno ukidanje carinskih stopa velika pomoć za privrednike, posebno u ovoj niskoakumulativnoj grani.

- Ostvarili smo značajne uštede od kada je ovogodišnja odluka na snazi, tako da je ohrabrujuća vijest da će važiti i u idućoj godini. Smanjenje, odnosno ukidanje nekih carina čini nas konkurentnim u odnosu na istu branšu u zemljama regiona - naglasio je Pazurević.

Uštede

Radovan Pazurević je istakao da će najveće uštede biti ostvarene kod uvoza đonova, jer je carina u zemljama EU bila tri odsto, a u BiH 15 odsto.

- Tu je bila najveća razlika i mi smo imali najviše problema i muke da objasnimo inostranim partnerima da imamo problem koji nismo u stanju da riješimo. Sada je ta carina ista kao u EU - kazao je Pazurević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana