Ништа од соларне електране у Љубињу

nezavisne.com
Ништа од соларне електране у Љубињу

Бањалука - Од скоре градње соларне електране у Љубињу, вриједне 150 милиона марака, а која би донијела привредни препород овој херцеговачкој општини, бар засад неће бити ништа.

Наиме, Министарство индустрије, енергетике и рударства РС поништило је одлуку о додјели концесије за њену изградњу и кориштење јер се на јавни позив објављен љетос нико није јавио.

То је интересантно с обзиром на то да су двије компаније од почетка најављивале како ће се борити да добију ову концесију, која је додјељивана на период од педесет година.

Једна од њих је и “ИФС Солар”, на чију иницијативу је расписан позив за додјелу концесије, а која на крају није конкурисала.

Како незванично сазнајемо, на позив се нису јавили јер нису имали затворену финансијску конструкцију за овај пројекат.

“Нису могли да обезбиједе новац, а рок за пријаву је истекао”, казао нам је извор добро упућен у овај случај. Ипак, како додаје, они нису у потпуности одустали јер и даље траже средства, те ће се поново јавити чим до њих дођу.

Са друге стране, у ресорном министарству кажу како није извјесно да ли ће и када бити расписан нови јавни позив.

“У складу са Законом о обновљивим изворима енергије и ефикасној когенерацији, електрична енергија произведена у соларним електранама веће инсталисане снаге од једног MW мора се продавати на тржишту, што је тешко обезбиједити. Претпостављамо да је то био и разлог због чега није достављена ниједна понуда, односно заинтересоване компаније нису могле обезбиједити предуговор о откупу електричне енергије како је било дефинисано тендерском документацијом”, одговарају из Министарства.

“ИФС Солар” Љубиње у већинском је власништву турске компаније “Цапитал Гроуп”, а која је још 2016. године најавила улагања у соларне електране вриједне стотинама милиона евра у цијелој БиХ.

Иако смо више пута покушали да дођемо до њених представника, то нам није пошло за руком.

Власници су и оснивачи фирме “ITM Controls” Сарајево, “ИФС Солар” Сарајево, “Смарт Енерго Системи” Пале и “Енергоинвест ТАТ-ИФС”.

Дарко Крунић, начелник Љубиња, нам је у кратком разговору казао како и сам покушава да дође до било каквих корисних информација у вези с изградњом овог објекта, али да у томе не успијева.

Када је електрана у питању, њена процијењена инсталисана снага је требало да буде 65 мегавата, а годишња производње 104 гигават-часа.

У плану је било да се гради на локалитету Љубињско брдо, које је удаљено око два километра од центра Љубиња према општини Столац, са лијеве и десне стране магистралног пута.

Од понуђача је тражино да уз понуду доставе и студију оправданости додјеле концесије с елементима процјене заштите животне средине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана