Niko neće „Tvornicu prečistača“iz Rogatice

Marijana Miljić
Niko neće „Tvornicu prečistača“iz Rogatice

Banjaluka - Treći javni poziv za prodaju kompletnog akcijskog kapitala u „Novoj tvornici prečistača“ iz Rogatice po cijeni od 7,99 miliona KM je propao, jer nije bilo zainteresovanih kupaca.

Javni poziv za prodaju akcija koje su u državnom vlasništvu raspisan je 18. avgusta, dok je rok za dostavljanje ponuda bio mjesec. Iako je u međuvremenu produžen do 20. novembra nije se pojavio niko ko bi kupio ovo preduzeće.

- Nije bilo zainteresovanih ponuđača. Javni poziv biće proglašen neuspješnim - kazali su u Investiciono-razvojnoj banci RS koja je putem svojih fondova vlasnik državnog kapitala.

Pravo učešća na javnom pozivu imala su pravna i fizička lica, a pružena im je mogućnost i da se udruže u konzorcijum.

Vlada RS je polovinom avgusta 2009. godine kupila „Tvornicu prečistača“ iz Rogatice za 3,9 miliona maraka i odmah nakon toga promijenila naziv preduzeća u „Novu tvornicu prečistača“. Čim je postala vlasnik, Vlada je preduzeću obezbijedila finansijsku injekciju od 600.000 KM, ali je ono zapalo u krizu jer je u međuvremenu izgubilo poslovne partnere.

Osnovna djelatnost preduzeća je proizvodnja prečistača i pretprečistača vazduha, goriva i ulja i filtera vazduha, goriva, ulja i separatora ulja.

- Radili smo za vodeća preduzeća kao što su „Famos“, „14. oktobar“, „IMR“, „IMT“ i „FAP“, ali je većina njih propala pa smo i mi izgubili kupce. Nemamo posla i zbog kineskih i turskih filtera, koji na naše tržište dolaze po veoma niskim cijenama. Nismo imali ni novca koji bismo uložili u nove proizvodne linije - rekla je direktorica „Nove tvornice prečistača“ Jadranka Čović i dodala da bi ovo preduzeće moglo stati na noge, ako bi se pojavio kupac koji bi uspio da pronađe nove poslovne partnere.

Prvi javni poziv za prodaju akcija ovog preduzeća je takođe propao, jer nije bilo zainteresovanih kupaca, a drugi jer je jedina pristigla ponuda ocijenjena neprihvatljivom.

„Nova tvornica prečistača“ trenutno zapošljava dvadesetak radnika.

Šansa iz Srbije

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić izjavio je da postoji mogućnost da „Nova tvornica prečistača“ bude stavljena u funkciju kroz saradnju sa namjenskom industrijom u Srbiji. Najavio je dolazak stručnjaka da bi procijenili koliko je taj kolektiv perspektivan za saradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana