Нико неће „Творницу пречистача“из Рогатице

Маријана Миљић
Нико неће „Творницу пречистача“из Рогатице

Бањалука - Трећи јавни позив за продају комплетног акцијског капитала у „Новој творници пречистача“ из Рогатице по цијени од 7,99 милиона КМ је пропао, јер није било заинтересованих купаца.

Јавни позив за продају акција које су у државном власништву расписан је 18. августа, док је рок за достављање понуда био мјесец. Иако је у међувремену продужен до 20. новембра није се појавио нико ко би купио ово предузеће.

- Није било заинтересованих понуђача. Јавни позив биће проглашен неуспјешним - казали су у Инвестиционо-развојној банци РС која је путем својих фондова власник државног капитала.

Право учешћа на јавном позиву имала су правна и физичка лица, а пружена им је могућност и да се удруже у конзорцијум.

Влада РС је половином августа 2009. године купила „Творницу пречистача“ из Рогатице за 3,9 милиона марака и одмах након тога промијенила назив предузећа у „Нову творницу пречистача“. Чим је постала власник, Влада је предузећу обезбиједила финансијску ињекцију од 600.000 КМ, али је оно запало у кризу јер је у међувремену изгубило пословне партнере.

Основна дјелатност предузећа је производња пречистача и претпречистача ваздуха, горива и уља и филтера ваздуха, горива, уља и сепаратора уља.

- Радили смо за водећа предузећа као што су „Фамос“, „14. октобар“, „ИМР“, „ИМТ“ и „ФАП“, али је већина њих пропала па смо и ми изгубили купце. Немамо посла и због кинеских и турских филтера, који на наше тржиште долазе по веома ниским цијенама. Нисмо имали ни новца који бисмо уложили у нове производне линије - рекла је директорица „Нове творнице пречистача“ Јадранка Човић и додала да би ово предузеће могло стати на ноге, ако би се појавио купац који би успио да пронађе нове пословне партнере.

Први јавни позив за продају акција овог предузећа је такође пропао, јер није било заинтересованих купаца, а други јер је једина пристигла понуда оцијењена неприхватљивом.

„Нова творница пречистача“ тренутно запошљава двадесетак радника.

Шанса из Србије

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић изјавио је да постоји могућност да „Нова творница пречистача“ буде стављена у функцију кроз сарадњу са намјенском индустријом у Србији. Најавио је долазак стручњака да би процијенили колико је тај колектив перспективан за сарадњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана