Нијемцима за бизнис БиХ дража од Хрватске

nezavisne.com
Нијемцима за бизнис БиХ дража од Хрватске

Бањалука - Њемачким предузетницима тржиште БиХ много је интересантније него тржиште сусједне Хрватске, па се, и поред бројних административних препрека, већина њих одлучи да инвестира баш у њу.

Свен Торстен Потхоф, директор Њемачке спољнотрговинске коморе за подручје БиХ и Хрватске (АХК), каже како постоји више разлога због чега је то тако.

“У разговору који сам водио с предузетницима постоје велике предности на овом тржишту. Прије свега можемо говорити о производним трошковима, који су знатно мањи него у земљама Европске уније. Такође, оно што желим да нагласим је то да овдје још постоји одређен број стручне радне снаге, а трећи аспект због којег предузећа желе да дођу и послују овдје су ниски трошкови плата”, казао је Потхоф.

То показује и број њемачких компанија којих је из године у годину све више, а сада је достигао цифру од 250.

“Највећи проблем су административне препреке које њемачка предузећа морају да пређу како би овдје основала пословнице. Позитивно је то да су они задовољни својим послом овдје и да постоји тенденција раста предузећа која желе да послују у БиХ”, рекао је Потхоф.

Поред тога што имају своја представништва, њемачка предузећа у БиХ имају и бројне партнере с којима већ дужи низ година реализују и вишемилионске уговоре.

Драгица Ристић, директор Привредне коморе Републике Српске, каже како посматрајући извоз највише доминира дрвна индустрија, а затим дијелови обуће, што указује на значајну сарадњу кожарско-обућарске индустрије с партнерима из Њемачке.

“Огроман потенцијал видимо у сарадњи компанија из металског сектора, као добављача за ланце вриједности у сектору индустрије. Из наше перспективе, Њемачка ће увијек бити важан партнер од којег можемо да научимо и неко ко може снажно да нас подржи. Морамо подићи ниво додате вриједности у производима које израђујемо”, казала је Ристићева.

Предузеће ПМП “Јелшинград” из Градишке, које се бави израдом великих варених челичних конструкција, у свом пословању сарађује и с предузећима из ове земље.

Бранислав Бањац, генерални директор, каже како шанса за бољу пословну сарадњу лежи у комплексности производа и њиховој производњи.

“Мислим да треба да производимо све више производа веће технолошке сложености, јер се они иначе израђују на скупљим тржиштима, а не само да конкуришемо јефтином радном снагом и да пласирамо оно што се производи у земљама Далеког истока”, оцјењује Бањац.

Он свједочи како је тржиште Западне Европе веома захтјевно, али и да учешће на њему доноси бројне бенефите. Тако су, каже, у овом предузећу морали да усвоје бројне стандарде, због којих су морали прилагодити комплетну организацију према сложеним захтјевима који произлазе из тих стандарда.

“Ми смо фирма која се бави производњом челичних конструкција, а заваривање нам је основни процес. С обзиром на ту чињеницу, сертификовани смо по стандардима који дефинишу тај процес. Након примјене стандарда добили смо неколико инжењера заваривања, неколико технолога, комплетну структуру контроле квалитета и слично”, закључио је Бањац.

Поводом боље пословне сарадње у Бањалуци је јуче одржан скуп “Перспективе сарадње с њемачком привредом”, који је организовала Привредна комора Републике Српске у сарадњи с Представништвом њемачке привреде у БиХ, а под покровитељством Нове банке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана