Нелегални попусти коначно укроћени

Милијана Латиновић
Нелегални попусти коначно укроћени

Бањалука - Осигуравајућа друштва која послују на тржишту Српске, судећи према оцјени њихових и челника Агенције за осигурање РС, коначно су раскрстила са давањем нелегалних попуста возачима приликом регистровања возила.

Попусти приликом закључивања полисе осигурања од ауто-одговорности годинама су били један од највећих проблема на тржишту, а осигуравајуће куће су их давале упркос џентлменском договору да то неће чинити, а касније и донесеним правилима којима је то строго забрањено и кажњиво.

На јучерашњем састанку представника чланова Извршног одбора Удружења друштава за осигурање и Агенције за осигурање РС закључено је да актери на тржишту осигурања поштују смјернице за уређење тржишта којим је забрањено давање нелегалних попуста.

- Сва осигуравајућа друштва која послују у Српској поступила су на основу смјерница Агенције за осигурање РС, које су у примјени од 1. новембра 2017. године, тако што су своје пословање и начин рада на тржишту ускладили са важећим прописима и престали са досадашњом лошом праксом која је пријетила да угрози тржиште осигурања - саопштено је из Привредне коморе РС у склопу које дјелује Удружење друштава за осигурање.

Предсједник Скупштине Удружења друштава за осигурање РС Миломир Дурмић рекао је да је од изузетног значаја за осигуранике да осигуравајућа друштва наплаћују премије онако како је прописано законом.

- Само на такав начин осигуравајућа друштва могу адекватно да попуне своје техничке резерве и само у том случају они који буду оштећени у саобраћајним несрећама могу да буду квалитетно и обештећени, јер тада осигуравајућа друштва могу брзо исплатити одштетне захтјеве. Поштивање смјерница је од великог значаја не само за осигуравајућа друштва, већ за наше осигуранике. Заштита осигураника и брзо и квалитетно рјешавање одштетних захтјева је управо и примарни задатак Агенције за осигурање - каже Дурмић.

И док је један велики проблем ријешен на површину је испливао потенцијални други. На састанку су анализиране евентуалне опасности које би могле да угрозе примјену донесених смјерница, а односе се на нелиценциране заступнике и станице за технички преглед гдје не постоје регистрована продајна мјеста осигуравајућих друштава. Чланови Извршног одбора Удружења осигуравајућих друштава дали су пуну подршку Агенцији за осигурање да без компромиса предузме и најригорозније мјере према евентуалним прекршиоцима донесених смјерница.

- Заузели смо став да ћемо се са квазизаступницима који се појаве на тим микролокацијама борити одмах и да нећемо дозволити да та појава ухвати маха. Свака станица за технички преглед потенцијално може бити такав пункт. Гдје год препознамо да је нека станица за технички преглед проблематична, рјешаваћемо то слањем мјешовите делегације која ће вршити контролу - рекао је Дурмић и додао да ће се у те активности вјероватно укључити и друге институције као што су МУП и Пореска управа РС.

Осигуравајуће друштва посезала су за разним незаконитим повластицама да би придобила кориснике осигурања. Возачима су приликом регистрације возила нудили попусте на полису осигурања, бесплатан технички преглед, па чак и купоне за гориво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана