Не варајте се, Гаспром је главни

WSJ
Не варајте се, Гаспром је главни

Берлин - Европска комисија се не противи Јужном току, али да се не треба се заваравати да нафтни гасни гигант Гаспром неће имати главну ријеч у том пројекту, каже Етингер.

"Руски партнери морају да схвате да ми имамо другачију културу. Не заваравајте се, ако Гаспром посједује 50 одсто гасовода, тада Гаспром одлучује а не ви. Мислим да Гаспром треба да сматрамо партнером, али не смијемо да му дозволимо да постане свемоћан", поручио је европски комесар за енергетику Гинтер Етингер.

Он је позвао Русију да буде отворена за фер разговоре и поштује тржишна правила када се ради о "Јужном току", чији циљ је да се допреми гас у Европу, заобилазећи Украјину.

ЕУ је, подсјећа Волстрит журнал, разговоре о том пројекту обуставила до даљњег.

Међународни гасовод Јужни ток, пројекат који је покренула руска државна компанија Гаспром да би се у испорукама гаса за Европу заобишла Украјина, вриједан је више од 16 милијарди евра, а планирано је да прве испоруке гаса буду крајем 2015. године.

План је да се руски гас цијевима испод Црног мора, а копном преко Бугарске, Србије, Мађарске и Словеније одведе до потрошача у средњој и западној Европи.

Етигнер је такође данас позвао Русију и Украјину да у међусобном конфликту не користе гас као средство уцјене, истакавши да је безбједно енергетско снабдјевање кључно и не смије да буде укључено у могуће додатне санкције Русији.

Он је навео да ради на сценарију у најгорем случају, који ће бити представљен шефовима држава и влада ЕУ средином октобра, у случају да Русија одлучи да обустави испоруку гаса Европи или уколико Украјина блокира транзит гаса кроз своју земљу.

"Не очекујем ниједну од ове двије опције да се деси, али могућност да се не деси није нула", рекао је Етингер на конференцији о Западном Балкану у Берлину и додао да жели да посредује између Москве и Кијева.

"Руси могу да очекују да ће рачуни за гас бити плаћени, и, истовремено, Украјина и други купци (гаса) могу да очекују да ће цијене гаса диктирати тржиште, а не закулисне политичке радње, и да гас и цијене гаса нису инструменти потчињавања и уцјењивања, већ понуде и потражње на фер и отвореном европском тржишту. То је наш циљ", рекао је Етингер.

Он је поновио и да гас није одговарајућа ствар да буде укључена у додатне економске санкције Русији "јер би у том случају било само губитника" на обије стране.

Етингер је такође рекао да се противи забрани путовања за шефа руског нафтног гиганта Гаспрома, јер је од кључног значаја да се остане у комуникацији са том компанијом.

Русија је обуставила испоруке гаса Украјини у јуну због спора са Кијевом око неплаћених рачуна, а Украјина је оптужила Москву због неправичног подизања цијене за гас.

ЕУ покушава да посредује између двије стране. Украјину већ више мјесеци потресају оружане борбе проруских побуњеника на истоку земље
и снага Владе из Кијева. Украјина је главна транзитна земља за руски гас ка ЕУ, чију трећину енергетских потреба покрива Русија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана