Насер Орић главна тема код фармера у РС због смањења извоза меса у Турску

АТВ
Насер Орић главна тема код фармера у РС због смањења извоза меса у Турску

Бањалука - Извоз говеђег меса из Босне и Херцеговине у Турску смањен је за више од три пута.

Фармери тврде да је за све то крива фирма "Мујановић" из Живиница која држи монопол и, за сада, једина у Турску извози говеђе месо.

Власник поменуте фирме Мурис Мујановић тврди да он није крив јер су га Турци изабрали на тендеру.

"Процедура добијања посла, за вашу информацију, баш као што је рекао господин Шаровић, је стриктно везана за турску страну. Она расписује међународни тендер који је отвореног карактера на коју могу да се пријаве све друге фирме, све оне које задовољавају услове које наручилац посла тражи", рекао је Мујановић, преноси "Алтелнартивна телевизија".

 Како бањалучка телевизија даље наводи, постоје спекулације да је у читаву причу умијешан и Насер Орић.

Међу фармерима у Српској ових дана је, наводно, Орић главна тема, нарочито код произвођача крупне стоке.

Како тврде Насер Орић, преко својих посредника откупљује живу стоку која касније завршава у Турској по знатно већој цијени, али "АТВ" додаје да фармери о томе "не смију да причају јер неће да се замјере ником".

Иста телевизија је покушала да ступи у контакт са Орићем, али је њиховом новинару он одговорио СМС поруком у којој је рекао да се није могао јавити "јер је био на састанку са предсједником Русије".

Наводно, Орићеви људи у Српској масовно откупљују живу стоку по цијени од око четири марке по килограму, затим продају клаоницама у Федерацији за четири и по, а касније исјечено месо откупљује фирма "Мујановић" из Живиница и за 5,9 евра по килограму извози у Турску.

Они демантују причу да пословно сарађују са Насером Орићем.

"Са господином Орићем не сарађујем. Са Орићем на пословном плану до сада нисам имао информација да се он бави сличним пословима које ради моја фирма", рекао је Мујановић.

Због турског избора да фирма из Живиница буде једини извозник наводно је каснио почетак извоза у овој години, па отуд и такви статистички подаци.

Драстично су другачији него претходних година и са овом динамиком у 2017. Босна и Херцеговина ће извести тек нешто више од 20 милиона.

Због нелојане конкуренције за извоз апелује и Влада Српске.

"Још једном апелујемо на Министарство спољне трговине и економских односа да се у разговору са колегама из Турске покуша обезбиједити одређена квота за извоз меса за Турску и фирмама из Републике Српске", истичу у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

У министарству Мирка Шаровића кажу да се и они залажу за ту варијанту.

 Република Српска ове године је извезла само живу јунад – у вриједности од тек 321 хиљаду марака – али не у Турску него у Либан. (АТВ)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана