Наплата 54,5 милиона КМ за порез и доприносе у ратама

Маријана Миљић
Наплата 54,5 милиона КМ за порез и доприносе у ратама

Бањалука - Пореским обвезницима у Српској за десет мјесеци ове године репрограмирана је наплата 54,58 милиона марака на основу пореза и доприноса.

У Пореској управи РС истичу да је Министарство финансија донијело 88 рјешења о одгођеном плаћању 53,46 милиона марака дуга. Додатних 79 рјешења донијела је Пореска управа кроз које је пореским обвезницима пролонгирана наплата дуга у износу од 1,12 милиона КМ.

Највећи износ обавеза чија је наплата одгођена имају „Жељезнице РС“. Њима је репрограмирана наплата 22,45 милиона марака дуга, а слиједи Фудбалски клуб Борац из Бањалуке коме је одгођена наплата 11,79 милиона. „Гипсари Волари“ из Шипова одгођена је наплата 1,97 милиона марака дуга, Фудбалском клубу Радник из Бијељине 1,32 милиона, а општини Козарска Дубица 886.160 КМ.

Влада РС недавно је дала сагласност и за одгођено плаћање 85.857 марака дуга предузећу „Нова Борја“ из Теслића, док укупне доспјеле и неизмирене обавезе овог предузећа износе 148.047 КМ.

- У циљу подршке поновном покретању производње Влада РС је сагласна да предузећу „Нова Борја“ буде одобрено одгађање плаћања 85.857 КМ обавеза насталих у процесу приватизације, али под условом да предузеће редовно измирује текуће обавезе - казали су у Министарству индустрије, енергетике и рударства РС.

У Пореској управи су истакли да још нису добили рјешење Министарства финансија о одгађању наплате дијела дуга теслићког предузећа.

Економисти сматрају да је одгађање плаћања пореских обавеза добра мјера уколико је одобрена с циљем да помогне предузећима да превазиђу тренутне проблеме који оптерећују њихово пословање.

  • Међутим, ако посматрамо само првих пет субјеката којима је одгођена наплата највећег износа обавеза јасно је да они имају проблема већ дужи период и питање је да ли ће уопште моћи да испоштују репрограм, а да паралелно са тим измирују и текуће обавезе. Тешко ће то бити могуће. „Жељезнице РС“ су предузеће од државног интереса које се већ годинама бори са проблемима и вјероватно ће и даље имати препрека у измирењу пореских обавеза. Слична ситуација је и са спортским друштвима, па се поставља питање да ли ће ова мјера донијети жељени ефекат - казао је члан Удружења економиста РС – СЊОТ Предраг Дудуковић.

Одлука о одгађању

У Пореској управи РС објашњавају да је у њиховој надлежности доношење рјешења о одгађању плаћања дуга чији износ не прелази 30.000 КМ. О захтјевима пореских обвезника чији дуг премашује ту границу одлучује Министарство финансија РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана