Намети оков обућарства

Милијана Латиновић
Намети оков обућарства

Бањалука - Опстанак и развој обућарске индустрије у Српској спутава лоша царинска политика на нивоу БиХ, због које домаћи произвођачи тешко успијевају да се изборе за парче тржишног колача.

У домаћим фабрикама у чијим погонима се произведе хиљаде пари квалитетних ципела, истичу да је због лоше политике власти на нивоу БиХ ова земља постала само база јефтине радне снаге, док иностране фирме за које раде купе кајмак.

Технички директор фабрике обуће “Бема”, која у погонима у Бањалуци и Мркоњић Граду запошљава 1.250 радника, Маринко Умичевић каже да су домаћи обућари таоци у раљама Европе.

- Репроматеријал увозимо са Далеког истока, па су нам наметнули огромне царине, између десет и 20 одсто, а све са циљем да не ојачамо и не почнемо правити властити производ. Ако бисмо почели правити властите ципеле и много већима од нас били бисмо конкуренција. Квалитетне ципеле шаљемо њима у Њемачку и Италију, а они то онда овдје враћају, продају и купе кајмак - рекао је Умичевић и подсјетио да обућари на једном пару ципела данас зарађују од три до пет евра, колико су имали и прије три деценије, али да је та вриједност реално много мања.

Битку са царинским наметима бије и фабрика обуће “Дермал” из Котор Вароша која запошљава 800 радника и чије ципеле носе полицајци и војници широм Европе, али и амерички ватрогасци.

- Најтеже је када увозимо неку робу из земаља које нису чланице ЕУ, па плаћамо дупле царине. На кожу и други репроматеријал који увозимо плаћамо царине, а то кочи развој, јер смо у старту у незавидном положају и за пет до десет одсто скупљи од конкуренције - рекао је директор и власник ове фабрике Раденко Бубић и додао да је упркос томе “Дермал” лани отворио погон у Кнежеву и запослио 200 радника, а у плану је да већ у идућој години прошире пословање и запосле још око 150 радника.

Директор фабрике обуће “Санино” из Дервенте Радован Пазуревић каже да је обућарска индустрија у РС губитком бившег југословенског тржишта дошла у ситуацију да зависи од добре воље иностраних предузећа.

- И када направимо властити производ од увозних материјала на које плаћамо царине, питање је коме да га продамо. На основну вриједност морамо накалемити царине и трошкове производње, па добијемо цијену са којом не можемо парирати конкурентима који на нашем тржишту нуде робу сумњивог квалитета по нижим цијенама - рекао је Пазуревић. +++

Привредна комора

У Привредној комори РС кажу да обућарство има потенцијала и да би требало радити на подршци развоја домаће производње кроз супституцију увоза.

- Системска подршка би довела до повећања плата и већег запошљавања. Ова грана је увозно зависна те је због тога царинска политика веома важна, посебно одлука о суспензији и смањењу царинских стопа, коју сваке године усваја Савјет министара БиХ. Изборили смо се да ова одлука буде усвојена и очекујемо сваки дан да буде донесена - рекао је портпарол Привредне коморе Владимир Благојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана