Nakon pada rublje Rusija je postala centar šopinga

Srna
Nakon pada rublje Rusija je postala centar šopinga

Moskva - Nakon pada rublje, Rusija je postala centar šopinga - stranci masovno kupuju poklone za Božić i Novu godinu u trgovinskim centrima i u internet-prodavnicama.

Nije riječ samo o padu ruske valute u odnosu na dolar ili evro, već i o činjenici da je ista roba jeftinija u ruskim prodavnicama, nego u državama u okruženju.

Došlo je do prave navale kineskih turista, koji kupuju garderobu čuvenih svjetskih brendova po prilično pristupačnim cijenama kada se one preračunaju u evre ili dolare.

Istovremeno, Finci su počeli masovno da dolaze u Rusiju zbog jeftinog goriva, ali uzimaju i tehničku robu i kozmetiku.

Osim toga, žitelji Finske troše mnogo novca po restoranima. Na granici su zabilježeni  dugi redovi automobila.

Ruske radnje privlače strance niskim cijenama i velikim izborom.

Dok Rusi razmišljaju kako pravilno da troše svoj novac i  da li je pametno da kupuju devize ili neki vid robe ili da sačekaju i vide kako će se situacija dalje razvijati - stranci uzimaju sve sa polica.

Iz Kazahstana i Bjelorusije kupci dolaze u Rusiju  i koriste usluge internet prodavnica.

Kupci iz Kazahstana su kupovinom putem kreditnih kartica prošlog mjeseca potrošili 140 odsto više na internet kupovinu nego u istom periodu prošle godine.

Preko bjeloruskih kreditnih kartica zabilježeno je   29 odsto više kupovine nego lani.

Gosti iz Kazahstana bukvalno u naletima "pustoše" ruske prodavnice.  Oni, za razliku od Bjelorusa koji kupuju prvo tehniku, uzimaju stanove, kancelarijski prostor i  automobile.

Situacija će se, najvjerovatnije,  promijeniti  poslije Nove godine i interesovanje će opasti. Kada trgovci usklade cijene sa kursom, one neće biti tako privlačne inostranim kupcima - navode stručnjaci.

Ipak, oni ocjenjuju da je sadašnja navala kupaca dobra za Rusiju , jer trgovci mogu da zarade, pa neće mnogo robe dugo stajati na policama.

Takođe, kupovina nekretnina jeste određeni vid investicije u rusku ekonomiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana