Најскупљи стан продат у Бањалуци за 631.000 КМ

Анита Јанковић-Речевић
Најскупљи стан продат у Бањалуци за 631.000 КМ

Бањалука - Најскупљи стан продат прошле године у Републици Српској налази се у бањалучком насељу Нова варош, а купац је за њега искеширао чак 631.000 КМ, што је 760 просјечних плата у РС.

У Регистру цијена непокретности, који води Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИП), наводи се да је купопродајни уговор за овај стан, чија је површина 274 квадрата, склопљен у септембру прошле године.

Према подацима из овог регистра, лани је на територији Српске прометовано некретнина, земљишта и других непокретности укупне вриједности од 483,75 милиона марака. Највише станова продато је у Бањалуци и то 1.060, те на подручју Требиња, њих 780.

На трећем мјесту по броју продатих станова је Источно Ново Сарајево, гдје је новог власника добило 435 станова.

У Костајници, Вукосављу, Крупи на Уни, Новом Граду, Осмацима, Пелагићеву, Петрову, Рибнику и Рогатици лани није продат ниједан стан. По само један стан током цијеле 2017. године продат је у Шековићима и Чајничу, а ништа боље трговање некретнинама није забиљежено ни у Шипову, Љубињу, Кнежеву и Гацку, гдје су продата по два стана.     

- Цијена најскупље продате куће лани је износила 618.123 КМ, а најскупљи квадратни метар стамбеног простора плаћен је 4.344 КМ. Најскупљи пословни простор достигао је цијену од 845.790 КМ, односно 6.173 КМ по квадратном метру - наведено је у извјештају Регистра цијена непокретности.

У овом документу је наведено да је лани прометовано 15.516 кућа, станова, пословних, стамбено-пословних, индустријских и пољопривредних објеката, те грађевинског, пољопривредног и осталог земљишта, као и шума, пашњака, рибњака и других непокретности.

У Регистру су евидентирана 8.844 купопродајна уговора која су била предмет уписа власништва. Највише таквих уговора склопљено је на подручју Бањалуке, а најмање на подручју Крупе на Уни.

Предсједник Скупштине Удружења посредника у промету некретнина РС и власник бањалучке агенције за некретнине "Сензор" Манојло Поповић оцијенио је 2017. годину као веома добру за трговање некретнинама.

- Наши грађани из дијаспоре су током цијеле године долазили у РС и куповали станове. Показивали су махом интересовање за луксузније и веће стамбене просторе, за које треба издвојити значајније суме новца. Ако трговање некретнима и у овој години потраје као лани, бићемо задовољни - рекао је Поповић и додао да се просјечна цијена станова у старој градњи у Бањалуци лани кретала између 1.600 и 1.700 КМ, док је у новој градњи квадрат стана коштао од 2.300 до 3.000 марака.

Регистар

Подаци из Регистра цијена непокретности, у који се од почетка 2017. године на територији цијеле РС евидентирају сви купопродајни уговори на основу којих се врши промет и књижење непокретности, грађанима су јавно доступни од 29. новембра путем званичне интернет странице РУГИП-а. Овим подацима од тада до средине децембра највише су приступали грађани БиХ, чак 67 одсто, а одмах иза њих су грађани САД, који чине 12,2 одсто од укупног броја посјетилаца овог сајта. Подаци из Регистра били су интересантни и грађанима Србије, Њемачке, Аустрије, Швајцарске и Словеније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана