Најоштрије санкције Русији од хладног рата

Агенције
Најоштрије санкције Русији од хладног рата

Москва - САД и ЕУ увеле до сада најоштрије санкције Русији од времена хладног рата, које би земљу могле да коштају трећину годишњег буџета, оцjењују московски медији.

"Нова ограничења су први, истински ударац по руској економији. Санкције ЕУ тичу се цијелих сектора - финансијског, нафтног и одбрамбеног", пише агенција РБК.

Портал Њузру наводи да руска економија већ сада осјећа губитке, јер је Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) недавно одбила да финансира руске пројекте, што за Русију значи да неће добити око 23 милијарди инвестиција годишње.

Портал додаје да се томе може додати и одлив капитала из земље, који је у првом полугодишту ове године износио око 74,6 милијарди долара.

"Руске власти су очекивале да Евопљани неће ризиковати да уведу санкције за читаве секторе привреде, бојећи се ефекта бумеранга. Али, притисак на Русију са циљем да промјени стратегију која одговара Западу, за Брисел је био приоритетнији", закључује Њузру.

Независимаја газета пише да ЕУ извози у Русију робе у вредности око 120 милијарди евра годишње, те да ће европске земље и саме осјетити посљедице санкција.

"Колико год да се бавимо замјеном увоза, колико год да сарађујемо са Индијом и Кином, напредне технологије се налазе на Западу и или у
земљама које су под њиховим утицајем, као што су Израел и Сингапур", сматра Директор центра за анализе и стратегије Руслан Пухов.

Николај Грачов из фонда Сколково сматра да ће због санкција настрадати највише "Гаспром" и "Росњефт", којима су неопходне западне технологије за вађење нафте и гаса на Арктику, те да се производња нафте у Русији може смањити за пет до десет одсто.

Директор Института за стратешке студије Игор Николајев оцјењује да ће "ограничавање приступа државних банака према јефтиним кредитима значајно и болно ударити по домаћој економији".

"У Русији и тако не расту инвестиције у основни капитал, а сада ће се кредитирање у економију смањити још више. Руска економија је и без санкција срљала у рецесију а ово ће још више погоршати ситуацију", додао је он.

Према ријечима Николајева "ЕУ ће такодје осјетити пољелдице санкција, али они са њима могу да изадју на крај".

Лист Комерсант пише, позивајући се на дипломатске изворе да се власти Русије надају да ће током усаглашавања на највишем нивоу санкције бити омекшане.

Москва рачуна на подршку ЕУ, која сама може да претрпи губитке од смањења сарадње са Русијом, додаје лист.

Позивајући се на извор близак америчком Стејт департменту, Комерсант међутим наводи да нових слабљења санкција ЕУ неће бити.

Москва сматра да је нови талас санкција западних земаља "контрапродуктиван" и да је "циничан".

Замјеник министра спољних послова Русије Григориј Карасин изјавио је да "бесмислено разговарати са Русијом језиком санкција".

"Санкције ће нам помоћи да се концентришемо... и као резултат, Русија ће добити ефикаснију економију и здравије друштво лишено илузија", казао је Карасин.

Анкета независног Левада центра показала је да већину Руса (61 одсто) не брине увођење санкција Русији због Украјине. Због санкција брине
само трећина анкетираних (36 одсто).

Међународна изолација Русије такодје не брине сувише грађане Русије, не брине се 58 одсто анкетираних, насупрот 38 одсто који су рекли да су забринути.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана