Најгора одлука Кока - Коле икада

Aгенције
Најгора одлука Кока - Коле икада

23. априла 1985. године, Кока -Кола, у жељи да се прилагоди доласку "новог доба", промјенила своју вјековну рецептуру и пласирала производ New Coke.

Тај потез показао се једним од најгорих, ако не и најгорим, у историји компаније, јер су реакције потрошача биле готово у цијелости негативне.

Наиме, компанија Кока- Кола је 1985. године покушала да промјени вјековну формулу са рецептом који је у себи имао још већу количину шећера. Такође, New Coke је дошао и са новим дизајном, логотипом као и великом попратном кампањом.

Иако наведени потез можда звучи с једне стране наиван, компанија је прије лансирања новог укуса радила тестове, како би сазнала да ли се исплати овакав ризичан подвиг. Потрошачи су током слијепог тестирања могли да одаберу између Пепсија, укуса дотадашње Кока - Коле или New Coke, које пиће највише преферирају. Потрошачи су током тестирања најчешће преферирали "нови укус коле", међутим, очигледно је сентиментална повезаност са старим брендом у САД имало своју улогу.

Надаље, лансирање New Coke 1985. године је изазвао гњев код потрошача који у компанији нису могли да игноришу. Бијесни телефонски позиви потрошача и претећа писма, њих око 40.000 су непрестано стизали на адресу сједиште компаније у Атланти. Тако је компанија одлучила да након 79 дана од лансирања New Coke на полице врати оригиналну Кока - Колу.

Затим је продаја оригиналне Кока - Коле нагло порасла због враћања на омиљену "стару" рецептуру.

Компанија Кока - Кола је тако постала доминантни лидер на америчком тржишту у продаји газираних пића. New Coke се задржао још неко вријеме у продавницама па је преименован у " Coke II " прије него што је потпуно нестао са тржишта.

Ипак, неки маркетиншки стручњаци тврде да овај потез Кока - Коле није био нимало случајан. Наиме, како се претпоставља, многе компаније намјерно пласирају лош производ који би недугу затим повукли како би вратили славу или повећали продају главног бренда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана