Најдуже путовање возом 9.977 километара

Агенције
Најдуже путовање возом 9.977 километара

Пекинг - Најновија жељезничка линија коју је Народна Република Кина покренула за превоз робе између Азије и Европе успјела је да засјени легендарну трансибирску трасу и постане најдужа жељезница на свијету.

Ријеч је о линији Јиву-Мадрид, дугој 9.977 километара, која пролази кроз 8 земаља: Кину, Казахстан, Русију, Бјелорусију, Пољску, Њемачку, Француску и Шпанију.

Теретни воз од 82 вагона, који је први, 18. новембра кренуо из Јивуа, индустријског центра који се налази 300 километара јужно од Шангаја, требало би да у Мадрид стигне крајем децембра, након 21 дана путовања.

Према писању "Вашингтон поста", овај пројекат, процијењен на 40 милијарди долара и назван "Нови пут свиле", има за циљ контролу трансконтиненталног теретног превоза, извоз кинеске робе у западне земље и снабдијевање Кине европским луксузним производима, намијењеним једној новој друштвеној класи у експанзији.

Кина и ЕУ тренутно размјењују робе у вриједности од преко милијарду долара дневно.

Нова траса је за око 700 километара дужа од чувене трасе Москва-Владивосток. За разлику од руске линије, терет на новој жељезници ће морати да буде три пута претоварен у току путовања због ограничења мјерења вагона у различитим државама.

Кинески званичници напомињу да ће нова траса смањити зависност од морског и авио-транспорта, те истичу да је не само јефтинија већ и бржа од њих.

"Линија Јиву-Мадрид ће помоћи да се додатно подстакне боља сарадња између Кине и Европе, односно Шпаније", изјавио је кинески предсједник Си Ђинпинг.

Кина је већ дуже вријеме један од главних играча на свјетској политичкој сцени. Овај фараонски пројекат многе је подсјетио на златно доба "Средишњег царства". Од античког доба па све до ЏВ вијека Пут свиле је био главни правац размјене добара између Кине и Европе, да би касније био напуштен у корист морских експедиција, наводи амерички дневник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана