Најбржи раст привреде РС од глобалне кризе

Маријана Миљић
Најбржи раст привреде РС од глобалне кризе

Бањалука - Бруто домаћи производ (БДП) РС порастао је у 2016. години 2,9 одсто што је најбољи резултат у посљедњих осам година.

Подаци Завода за статистику објављени у петак показују да је привреда РС имала највећи раст од 2008. године када је избила глобална економска криза.

Привреда је у прошлој години најбољи резултат постигла у посљедња три мјесеца остваривши раст од 3,6 одсто. И три мјесеца раније раст БДП-а је премашио три процента и достигао 3,4 одсто. Друго полугодиште је неутралисало спорији раст привредне активности из првих шест мјесеци 2016. године. БДП је у првом кварталу порастао 2,5 одсто, а најслабије је било друго тромјесечје са растом од два одсто.

Највећи допринос прошлогодишњем расту БДП-а дали су привредници из сектора вађења руде и камена, прерађивачке индустрије и производње и снабдијевања струјом, гасом и паром и климатизације са узлетом од 8,2 одсто. Пољопривреда, шумарство и водопривреда су забиљежили раст БДП-а од 7,5 процената. У финансијским дјелатностима и осигурању раст БДП-а је износио 2,7 одсто, док је раст од 0,8 одсто забиљежен у трговини на велико и мало, саобраћају и складиштењу, те угоститељству и хотелијерству.

С друге стране, највећи пад БДП-а од 1,9 одсто евидентиран је у грађевинарству, док је у области информација и комуникација и пословања некретнинама негативна стопа износила један, односно 0,3 одсто.

Потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић рекао је да је прошлогодишњи резултат добар с обзиром на услове за пословање и да би било добро да тај темпо привредног раста буде задржан и у овој години.

- Највећи допринос расту БДП-а дала је дрвопрерађивачка индустрија која из мјесеца у мјесец повећава производњу и извоз. На већи раст економије утицало је и повећање производње у зворничкој "Алумини", Рафинерији нафте Брод и пуштање у рад Термоелектране "Станари". Расту БДП-а су допринијели, прије свега, велики системи који имају добре резултате - казао је Видић.

Он очекује да би тренд раста БДП-а требало да буде настављен имајући у виду договорене послове на тржишту Европске уније и одличан учинак дрвопрерађивачке индустрије.

Економиста Зоран Павловић истиче да би остварени раст БДП-а био толико значајан да би РС била међу најбољима у Европи у случају да се привреда налази у доброј финансијској ситуацији.

- Свако повећање је драгоцјено, али пошто је стартна позиција врло лоша и РС има низак БДП, није нарочито корисно - казао је Павловић и додао да би за осјетнији напредак стопа раста морала бити знатно изнад три одсто.

Стопе раста БДП-а у посљедњих пет година

* +2,9% - 2016.

* +2,6% - 2015.

* +0,2% - 2014.

* +1,9% - 2013.

- 1,1% -  2012.

Раст БДП-а по кварталима у 2016. години

2,5% - први

2,0% - други

3,4% - трећи

3,6% - четврти

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана