Naftaši u Republici Srpskoj korigovali cjenovnike

srpskainfo.com
Naftaši u Republici Srpskoj korigovali cjenovnike

Gotovo sve benzinske pumpe u Republici Srpskoj su u posljednjih nekoliko dana snizili cijenu goriva za pet feninga po litru, dok „Nestro petrol“ i dalje prodaje po najvišim cijenama.

Osim toga, gorivo je i dalje najjeftinije u Semberiji gdje je moguće uštedjeti čak i do 0,30 KM po litri. Cijene u Krajini i Hercegovi su otprilike identične.

Tako je juče na benzinskim pumpama u Banjaluci litar dizela uglavnom koštao 2,27 KM do 2,32 KM, a benzina 95 – oko 2,24 KM po litri. Istovremeno je u Bijeljini litar dizela koštao svega 2,05 konvertibilnih maraka, a benzin se prodaje i ispod dvije konvertibilne marke – 1,99 KM. Benzinske pumpe u Trebinju nude dizel za 2,26 maraka, a benzina za oko 2,19 KM.

Kako saznajemo od naftnih distributera u Republici Srpskoj, i naredne sedmice potrošači mogu da očekuju jeftinije gorivo u prosjeku za tri feninga po litru. Razlog za nove cjenovnike je sve jeftinija nafta na svjetskom tržištu.

–Rafinerija nafte u Brodu, nakon havarije početkom oktobra, još nije počela da isporučuje gorivo distributerima i sigurno neće još nekih pet mjeseci. Mislim da imaju zalihe koje prodaju na svojim pumpama „Nestro“ i da zbog toga cijene nisu još korigovali – objašnjava za Srpskainfo jedan naftni distributer.

U Ministarstvu trgovine i turizma RS su za Srpskainfo prošle sedmice najavili korekcije cijena, pozivajući se na informacije od naftnih distributera.

 

-Bitno je naglasiti da u Republici Srpskoj nema monopolskog formiranja cijena, jer cijene goriva nisu iste u svim dijelovima Republike Srpske, kao ni na svim benzinskim pumpnim stanicama – naglašavaju u Ministarstvu trgovine.

Oni navode da je, prema Pravilniku o sadržaju i načinu dostave podataka o uvozu i prometu nafte i derivata nafte koji se odnose na količinu, porijeklo, cijenu i kvalitet, propisano da se Ministarstvu trgovine i turizma na mjesečnom nivou izvještava. Na taj način, Ministarstvo prati i kretanje cijena nafte i naftnih derivata na benzinskim pumpnim stanicama u Republici Srpskoj.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović vjeruje da će se prijedlog odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva vrlo brzo naći na sjednici Savjeta ministara BiH, čime će se ukloniti ključna prepreka za članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).

-Bosna i Hercegovina ima međunarodnu, ali i unutrašnju obavezu da usvoji ovu važnu odluku. Ona će prvenstveno da doprinese kvalitetnijem životu i zaštiti zdravlja građana. Odluka omogućava upotrebu najkvalitetnijih goriva evropskih standarda, doprinosi jednakim uslovima na tržištu i donosi više novca u budžet na svim nivoima. Njeno donošenje ne odgovara samo onima koji žele da se stvari ne mijenjaju, prije svega lobijima koji gubitkom neuređenog tržišta ostaju bez prljavog profita koji su do sada ostvarivali –tvrdi  Šarović.

Akcizni udar

Cijena goriva bila bi niža za 0,18 KM po litru da nisu povećane akcize na naftne derivate, što je od februara izazvalo udar na džepove potrošača, a poslije toga gorivo je nekoliko puta poskupilo zbog cijene na svjetskom tržištu. Nakon povećanih akciza u BiH je gotovo sve poskupilo – i robe i usluge.

Potrošači su se žalili, čak su vozači protestovali blokiranjem saobraćaja, ali država se ne odriče svojih povećanih prihoda, koji su namijenjeni za gradnju puteva i autoputeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana