На кафу из увоза отишла 32 милиона КМ

Милијана Латиновић
На кафу из увоза отишла 32 милиона КМ

Бањалука - Да кафа и даље заузима високо мјесто на листи топлих напитака међу становницима БиХ показује податак да је на домаће тржиште у првом кварталу ове године стигло 7,68 милиона килограма кафе, што је за око 66.000 килограма више у односу на исти период лани.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, у првом кварталу ове године за кафу из увоза искеширано је више од 32 милиона марака, док је у истом периоду прошле године за 7,61 милион килограма кафе из увоза БиХ платила око 34 милиона марака.

Раст увоза кафе пратио је и раст извоза, па је тако БиХ у првом кварталу ове године на инострано тржиште пласирала око 362.000 килограма кафе, што је за око 9.000 килограма више у односу на исти период 2018. године.

Подаци УИО БиХ показују да је вриједност извезене кафе у овој години 2,98 милиона марака, што је за око 30.000 марака више у односу на прошлу годину.

Највише кафе на домаће тржиште стигло је из Бразила, Италије, Индије, Вијетнама и Хрватске. БиХ је највише кафе извезла у Сијера Леоне, Сједињене Америчке Државе, Хрватску, Шведску и Њемачку.

Члан Удружења економиста РС SWOT Предраг Дудуковић каже за “Глас Српске” да су на повећање увоза вјероватно утицали већа потрошња кафе или смањење црног тржишта.

- Није добро што се увоз повећава ако је потрошња задржана на истом нивоу, јер то иде на штету домаћих произвођача. Позитивна је чињеница што расте извоз и што кафа из БиХ успијева да дође на инострано тржиште. На раст извоза вјероватно је утицао велики одлив нашег становништва у иностранство, па је тамо повећана потражња за нашом домаћом кафом - истакао је Дудуковић и додао да очекује да ће тренд извоза кафе бити већи у идућем периоду.

За прављење многима омиљеног напитка узгајају се двије врсте кафе, арабика и робусто. Кафа арабика доминира на свјетским плантажама и обухвата од 75 до 80 одсто укупне производње. Познаваоци кафе истичу да је основна разлика између ове двије врсте у укусу, односно арабика садржи један и по одсто кофеина, док је робусто готово дупло јача.

Потрошачи

 

Истраживања показују да се кафа највише пије у Финској, чак 12 килограма по глави становника годишње, а по потрошњи их прате Норвежани који годишње попију 9,9 килограма кафе по становнику. На трећем мјесту налазе се Исланђани који у просјеку конзумирају пет шољица кафе дневно, односно девет килограма по глави становника годишње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана