На добошу осам фирми, Космос најближи продаји

Маријана Миљић
На добошу осам фирми, Космос најближи продаји

Бањалука - Влада РС утврдила је нову листу предузећа од стратешког значаја за Српску, а са ње ће на продају бити понуђено осам од којих би државни капитал могао најприје бити приватизован у бањалучком "Космосу".

У власништву Српске и даље ће остати "Електропривреда РС" и њена зависна предузећа, "Шуме РС", "Аеродроми РС", "Поште Српске", "Аутопутеви РС", "Путеви РС" и "Лутрија РС". На продају неће бити понуђени ни Новинска агенција РС - Срна, Противградна превентива РС и "Индустријске плантаже" из Бањалуке.

С друге стране, Влада планира да прода државни капитал у Пољопривредном добру "Семберија" и "Орлу" из Бијељине. Хемијској преради кукуруза Драгсенић из Козарске Дубице и "Космосу" и Ветеринарско-сточарском центру из Бањалуке. На листи за приватизацију су и Олимпијски центар "Јахорина", "Гас промет" и Фабрика мотора специјалне намјене са Пала.

Од када је стао на ноге за "Космос" су почели да се интересују купци. У августу ове године стигло је писмо намјере од аустријско-њемачке компаније ИАГ, али о конкретној понуди још нико не говори.

- Појављују се нова инострана предузећа која су заинтересована за куповину. За сада не могу да откривам ко су они. Како се стање у предузећу поправља, тако расте и интересовање за њега. Добијамо нове послове, а ову годину ћемо завршити са добити од два до три милина марака - казао је вршилац дужности директора "Космоса" Душан Вјештица и додао да би за два до три мјесеца требало да буде познат нови власник "Космоса".

Из Министарства трговине и туризма РС у чијој је надлежности Олимпијски центар "Јахорина" половином ове године такође су најавили да траже модел приватизације.

- За Олимпијски центар "Јахорина" има заинтересованих купаца, али за сада не можемо откривати о коме је ријеч. Сматрам, међутим, да продају треба пролонгирати за одређени период, јер ће активности и пројекти које тренутно спроводимо подићи вриједност акција и осталих некретнина са којима располажемо - рекао је директор Олимпијског центра "Јахорина" Дејан Љевнаић.

Интересовање постоји и за Пољопривредно добро "Семберија" из Бијељине, а као најозбиљнији партнер спомињана је фирма "Полновакија аграр" из Словеније.

Ремонт за Војску Србије

Предузећа из Српске у области намјенске индустрије завршавају преговоре са Министарством одбране Србије о ремонту њихових војних система.

- На корак смо до потписивања споразума. Завршили смо све преговоре у вези са послом који ће бити реализован у идуће три године. Сада слиједи потписивање споразума - казао је Душан Вјештица.

Предузећа која неће бити понуђена на продају

 

"Електропривреда РС"

"Шуме РС"

"Аеродроми РС"

"Поште Српске"

"Аутопутеви РС"

"Путеви РС"

"Лутрија РС"

Срна

Противградна превентива РС

"Индустријске плантаже" Бањалука

Предузећа која ће бити понуђена на продају

"Космос" Бањалука

"Орао" Бијељина

Олимпијски центар "Јахорина"

Пољопривредно добро "Семберија" Бијељина

"Гас промет" Пале

ХКП Драксенић Козарска Дубица

Ветеринарско-сточарски центар Бањалука

Фабрика мотора специјалне намјене Пале

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана