На бироима у Српској од шеширџије до пржиоца кафе

Маријана Миљић
На бироима у Српској од шеширџије до пржиоца кафе

Бањалука - Шеширџије, ташнари, продавци гвожђа, пржиоци кафе, пушкари, сушиоци дрвета, затим оштрачи алата и котлари само су нека од ријетких занимања која су евидентирана на бироима у Српској.

Према подацима Завода за запошљавање РС, посао у Српској  лани је тражио један котлар, односно казанџија, а за радним мјестом трагала су и три оштрача алата.

- На бироима је евидентиран и по један пушкар и грађевински минер, али они нису успјели да се запосле - казали су у Заводу.

У оквиру грађевинарства постоји и занимање полагач подова, а лани су четири особе овог профила тражиле посао и успјеле да се запосле.

За радним мјестом у оквиру грађевинарства трагао је и један поплочар те два лакирера дрвета, али они нису имали среће као полагачи подова па нису добили радно мјесто. Запослењу се нада и по један сушилац и сортирач дрвета.

На бироима у Српској лани су била евидентирана и 54 плетача те 75 прелаца, од којих је 13 дошло до посла, те један шеширџија и осам ташнара.

Посао је лани тражио један продавац гвожђарске робе те два произвођача експлозива и један пржилац кафе, али нису успјели да дођу до радног мјеста.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Предраг Згоњанин рекао је да традиционална занимања у Српској треба да буду сачувана и спријечено њихово изумирање. 

- Тржишту Српске потребни су шеширџије, оштрачи алата, котлари и друга занимања која су дио наше традиције и културе - рекао је Згоњанин и додао да у РС у данашње вријеме нема регистрованих радионица ових занимања, већ се људи на црно баве овом производњом.

Згоњанин је нагласио да се производњом котлова за ракију у РС данас нико не бави, али и даље се у појединим крајевима могу наћи "весели стројеви". 

- Ова занимања не треба преквалификовати јер су она и даље неопходна нашем тржишту. Та традиционална занимања не коштају пуно и потребно их је подстаћи и регистровати - казао је Згоњанин.

Он је истакао да се на пијацама могу наћи коване мотике, сјекире, а да ковачке радње уопште нису пријављене. 

- Људима треба помоћи да те радње легализују и да врате свој ранији сјај, јер су нам поред модерних занимања потребна и она која су дио наше традиције и културе - казао је Згоњанин.*

 

 Цвјећари

Према подацима Завода за запошљавање Српске, посао је лани тражило и 125 цвјећара, а запослило се њих 15. Поред тога, на бироима у Српској је био и један цвјећарски аранжер који није успио да се запосли у 2013. години.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана