Mreža krati put do evropskog tržišta

Milijana Latinović
Mreža krati put do evropskog tržišta

Banjaluka - Povezivanje malih i srednjih preduzeća iz Srpske sa firmama u svijetu, jačanje njihove konkurentnosti, bolji pristup informacijama i unapređenje inovativnih kapaciteta kroz saradnju sa univerzitetima i istraživačkim institucijama, glavni su ciljevi Konzorcijuma evropske mreže preduzetništva RS.

Istaknuto je to juče tokom predstavljanja aktivnosti Konzorcijuma evropske mreže preduzetništva RS, koji je formiran 2012. godine uz podršku Evropske mreže preduzetništva Srbije. Koordinator Konzorcijuma evropske mreže preduzetništva RS Bojan Ćudić rekao je da je ovo najveća mreža za podršku razvoju preduzeća i preduzetništvu u svijetu.

- Članstvom u Evropskoj mreži preduzetništva omogućeno je institucijama Srpske da ostvare direktnu komunikaciju sa institucijama Evropske komisije. Možemo reći da je to nešto najbolje što su institucije Srpske, koje se bave podrškom razvoju preduzeća, dobile od Evropske komisije - istakao je Ćudić i dodao da Konzorcijum evropske mreže preduzetništva RS predvode Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, Privredna komora, univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu i Inovacioni centar Banjaluka.

Aktivnosti mreže se finansiraju kroz programe Evropske komisije "Kozme" i "Horizont", a prednost članstva za preduzeća je mogućnost njihovog učešća na sajmovima i poslovnim konferencijama.

Član Konzorcijuma evropske mreže preduzetništva RS Olivera Radić je istakla da je od početka ove godine Evropska mreža preduzetništva organizovala 15 privrednih susreta u zemljama regiona i Evrope na kojima su učestvovali predstavnici više od 100 kompanija iz Srpske.

- Putem jedinstvene baze informacija o preduzećima ostvarena je saradnja privrednih društava iz RS sa kolegama iz inostranstva. Jedan od sajmova traje ovih dana u Parizu, a riječ je o velikom sajmu tekstila u okviru kojeg će biti održani i poslovni susreti za kompanije iz ove oblasti na kojima učestvuju i preduzeća iz Srpske - kazala je Radićeva.

Ona je navela da je jedan od načina povezivanja privrednih društava sa novim partnerima i objavljivanje njihovih profila u bazi Evropske mreže preduzetništva, gdje im je omogućeno da iskažu interes za saradnju.

- Na osnovu objavljivanja ovih profila Konzorcijumu evropske mreže preduzetništva RS dolaze zahtjevi za saradnju preduzeća iz različitih zemalja sa našim firmama, što je za rezultat već imalo uspostavljanje partnerstava između pojedinih kompanija - objasnila je Radićeva.

Profesor Dragan Gligorić je istakao da je EU planirala do 2020. godine da izdvoji 80 milijardi evra za podizanje konkurentnosti privrede EU i zemalja potencijalnih kandidata za članstvo sa posebnim fokusom na inovacije u nauci, industrijsko liderstvo i društvene izazove.

- Kroz ovaj program osam eksperata iz RS proći će proces edukacije poslije koje će svoja iskustva moći prenositi na domaća preduzeća da konkurišu za sredstva EU - rekao je Gligorić.

Koncept Evropske mreže preduzetništva pokrenut je 1987. godine na inicijativu Evropske komisije s ciljem podsticanja razvoja preduzeća. To je najveća mreža za podršku malim i srednjim preduzećima na svijetu, koju čini više od 60 zemalja, više od 100 konzorcijuma i više od 600 institucija, kao što su privredne komore, razvojne agencije, univerziteti i naučnoistraživačke institucije. Kasnije su joj se priključile i SAD, Rusija, Kina, Brazil i Japan kao vodeće zemlje svjetske ekonomije.

Forum na Jahorini

Najveći događaj koji ove godine organizuje Konzorcijum evropske mreže preduzetništva RS je Forum o internacionalizaciji poslovanja, koji će biti održan 3. novembra na Jahorini.

- Očekujemo više od 200 preduzeća, klastera, razvojnih agencija i univerziteta iz zemlje i regiona, a već sada imamo prijavljeno 90 učesnika iz RS i regiona - rekao je Ćudić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana