Мрежа крати пут до европског тржишта

Милијана Латиновић
Мрежа крати пут до европског тржишта

Бањалука - Повезивање малих и средњих предузећа из Српске са фирмама у свијету, јачање њихове конкурентности, бољи приступ информацијама и унапређење иновативних капацитета кроз сарадњу са универзитетима и истраживачким институцијама, главни су циљеви Конзорцијума европске мреже предузетништва РС.

Истакнуто је то јуче током представљања активности Конзорцијума европске мреже предузетништва РС, који је формиран 2012. године уз подршку Европске мреже предузетништва Србије. Координатор Конзорцијума европске мреже предузетништва РС Бојан Ћудић рекао је да је ово највећа мрежа за подршку развоју предузећа и предузетништву у свијету.

- Чланством у Европској мрежи предузетништва омогућено је институцијама Српске да остваре директну комуникацију са институцијама Европске комисије. Можемо рећи да је то нешто најбоље што су институције Српске, које се баве подршком развоју предузећа, добиле од Европске комисије - истакао је Ћудић и додао да Конзорцијум европске мреже предузетништва РС предводе Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа, Привредна комора, универзитети у Бањалуци и Источном Сарајеву и Иновациони центар Бањалука.

Активности мреже се финансирају кроз програме Европске комисије "Козме" и "Хоризонт", а предност чланства за предузећа је могућност њиховог учешћа на сајмовима и пословним конференцијама.

Члан Конзорцијума европске мреже предузетништва РС Оливера Радић је истакла да је од почетка ове године Европска мрежа предузетништва организовала 15 привредних сусрета у земљама региона и Европе на којима су учествовали представници више од 100 компанија из Српске.

- Путем јединствене базе информација о предузећима остварена је сарадња привредних друштава из РС са колегама из иностранства. Један од сајмова траје ових дана у Паризу, а ријеч је о великом сајму текстила у оквиру којег ће бити одржани и пословни сусрети за компаније из ове области на којима учествују и предузећа из Српске - казала је Радићева.

Она је навела да је један од начина повезивања привредних друштава са новим партнерима и објављивање њихових профила у бази Европске мреже предузетништва, гдје им је омогућено да искажу интерес за сарадњу.

- На основу објављивања ових профила Конзорцијуму европске мреже предузетништва РС долазе захтјеви за сарадњу предузећа из различитих земаља са нашим фирмама, што је за резултат већ имало успостављање партнерстава између појединих компанија - објаснила је Радићева.

Професор Драган Глигорић је истакао да је ЕУ планирала до 2020. године да издвоји 80 милијарди евра за подизање конкурентности привреде ЕУ и земаља потенцијалних кандидата за чланство са посебним фокусом на иновације у науци, индустријско лидерство и друштвене изазове.

- Кроз овај програм осам експерата из РС проћи ће процес едукације послије које ће своја искуства моћи преносити на домаћа предузећа да конкуришу за средства ЕУ - рекао је Глигорић.

Концепт Европске мреже предузетништва покренут је 1987. године на иницијативу Европске комисије с циљем подстицања развоја предузећа. То је највећа мрежа за подршку малим и средњим предузећима на свијету, коју чини више од 60 земаља, више од 100 конзорцијума и више од 600 институција, као што су привредне коморе, развојне агенције, универзитети и научноистраживачке институције. Касније су јој се прикључиле и САД, Русија, Кина, Бразил и Јапан као водеће земље свјетске економије.

Форум на Јахорини

Највећи догађај који ове године организује Конзорцијум европске мреже предузетништва РС је Форум о интернационализацији пословања, који ће бити одржан 3. новембра на Јахорини.

- Очекујемо више од 200 предузећа, кластера, развојних агенција и универзитета из земље и региона, а већ сада имамо пријављено 90 учесника из РС и региона - рекао је Ћудић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана