Мостарски сајам привреде прилика за регионално повезивање

Tanjug
Мостарски сајам привреде прилика за регионално повезивање

Мостар - Међународни сајам привреде у Мостару за компаније из региона је значајан не само због њиховог појединачног развоја, већ представља и добру прилику за јачање сваког облика дијалога, од политичког до културног.

Мостар ће у наредних пет дана бити домаћин неколико стотина компанија из око 30 земаља свијета које ће представити своје потенцијале.

Директор мостарског Сајма Далфина Бошњак рекла је да су задовољни организацијом.

"Довели смо другу привредну велесилу у БиХ", рекла је Бошњак на прес конференцији након отварања Сајма.

Из Републике Српске на Мостарском сајму представљено је осам компанија, рекао је представник Привредне коморе Републике Српске Владимир Благојевић, и додао да ће још 80 компанија бити представљено индиректно путем каталога.

"Ово је још једна шанса да се приближимо и представимо један дио онога што привреда Републике Српске може да понуди, с обзиром да обухватамо различите секторе привреде од прехрамбене индустрије до металске", рекао је Благојевић.

Каже да иако је значај сајмова у свијету у благом паду, у региону они и даље представљају директан контакт са потенцијалним купцима, а нарочито, истиче, ове године, јер је присутно више од 50 кинеских компанија.

"До сада нисмо били на сајму након којег се нису изродили послови. Сајам представља први контакт наших компанија са потенцијалним партнерима, и након тог представљања ти контакти се даље развијају и претварају у одређене послове", пренио је Благојевић ранија искуства са Мостарског сајма.

Представница Привредне коморе Србије (ПКС) Татјана Беок каже да су српске компаније већ традиционали учесници Мостарског сајма, а да компаније које се представљају долазе из прехрамбеног, металског, прерађивачког сектора.

"Овдје смо осми пут, а Босна и Херцеговина је веома значајно тржиште за Србију, те је Мостарски сајам и добра прлика не само за појединачни развој предузећа, већ и за јачање сваког дијалога у регион", подвукла је Беок.

У оквиру Националног штанда Србије представили су се Алева из Новог Кнежевца, Galeb Metal Pack из Шапца, Графички центар Нова из Шапца, Хемотехна из Суботице, Nelly из Лознице, Потенс Перфорација из Пожеге, Предионица Вучје из Београда, Соко Инжињеринг из Београда, Техномаркет из Панчева и Тригано приколице из Крагујевца.

Директор Графичког центра "Нова" из Шапца Зоран Ђукић каже да је сајам за њих добра прилика да се представе и ширем тржишту, и изразио наду да ће њихови потенцијали привући нове купце из региона.

И Мирко Милановић, представник компаније Техномаркет из Панчева, очекује да ће на овогодишњем сајму привући нове купце, иако, каже, та компаније послује непуних 30 година и присутна је у скоро свим земљама региона - БиХ, Хрватска, Словенија…

Дио Хрватске господарске коморе предузеће "Подравка", такође се представила на сајму у Мостару.

Чланица управе ове компаније, Љиљана Шапина, каже да је сајам у Мостару један од најбољих сајмова у регион, гдје, истиче, углавном срећу нове пословне партнере и купце.

"Ове године смо посебно поносни, јер наш највећи бренд - Вегета, слави 60. рођендан, па смо и овогодишњи штанд опремили у Вегету", рекла је Шапина.

Наиме, Међународни сајам привреде у Мостару, по броју излагача и посјетилаца, најзначајнија је сајамска манифестација у БиХ која окупља излагаче више од 30 земаља на изложбеној површини од 30.000 метара квадратних.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана