Monopol na izvoz junetine u Tursku šteti stočarima

Marijana Miljić
Monopol na izvoz junetine u Tursku šteti stočarima

Banjaluka - Junetinu u Tursku izvozi samo jedan otkupljivač iz BiH koji ima monopol i za tim poseže tek kada otkupna cijena junadi padne ispod svakog nivoa zbog čega domaći stočari imaju više štete nego koristi od ovoga posla, istakli su poljoprivrednici u Srpskoj.

Prema nezvaničnim informacijama junetinu u Tursku izvozi samo mesna industrija "Bajra" iz Travnika, a u upravi ovog preduzeća juče su samo potvrdili da se bave tim poslom, ali nisu željeli da govore o detaljima.

Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača RS saopštio je da bi od izvoza junetine u Tursku mogli imati koristi kada bi se plasmanom mesa bavilo više izvoznika, što bi pojačalo konkurenciju, te kada bi se taj posao odvijao tokom čitave godine.

- Pošto samo jedan otkupljivač izvozi meso pet-šest mjeseci u godini vjerujemo da je riječ o mešetarskom, a ne ozbiljnom poslu. Otkup junadi prestaje čim poraste cijena na nivo da bismo i mi imali interesa, a počinje kada padne ispod cijene koštanja uzgoja. Ne možemo proizvodnju junećeg mesa zasnivati na otkupu od strane jednog izvoznika. Zbog ove situacije vjerujemo da Savjet ministara BiH omogućava monopol u otkupu junadi - ističu u Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

Podsjećaju da je osim problema sa izvozom i uvoz junećeg i goveđeg mesa u stalnom porastu i pored niza zahtjeva vlastima da zaštite domaću proizvodnju.

- S obzirom na to da niko ništa ne radi u vezi sa tim pitanjem sumnjamo da pojedinci iz vrha vlasti imaju lične interese zbog kojih ne uvode zaštitne mjere - kazao je predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Stojan Marinković.

Poljoprivrednici iz Srpske ponovo su predložili vlastima na nivou BiH da uvedu privremenu zaštitnu mjeru na uvoz svih kategorija junećeg i goveđeg mesa.

- Tražimo i da obezbijede izvoz junećeg mesa u Evropsku uniju i da ukinu carinu i prelevmane na žive životinje, prije svega za junad za tov od 160 do 300 kilograma. Ako ove mjere ne sprovedu, biće nastavljen pad proizvodnje, a cijene će porasti za 100 odsto. Ako ponovo ništa ne urade neka im služi na čast uništavanje proizvodnje svinjskog i junećeg mesa - kazao je Marinković.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je da je plasman mesa u Tursku samo jedna od opcija za izvoz.

- Ko ima štetu od ovog izvoza on neće ni koristiti ovu mogućnost već će tražiti za sebe bolje opcije. Kupac mesa u Turskoj su robne rezerve i one angažuju kompanije koje za njih vrše otkup i određuju i vrijeme otkupa - kazao je Šarović i dodao da nastoje da svake godine obezbijede kontingent za izvoz mesa u Tursku i da značajan broj farmera koristi ovu mogućnost.

Svinjetina

Savez Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS upozorava da je zbog prekomjernog uvoza u padu i proizvodnja svinjetine.

- Zbog toga tražimo da vlasti uvedu i zaštinu mjeru na uvoz svinjetine i da konačno prestane cijepljenje svinja protiv klasične kuge. Takođe, tražimo da rok trajanja smrznutog junećeg i svinjskog mesa ograniče na šest mjeseci od momenta klanja - rekao je Stojan Marinković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana