Монопол на извоз јунетине у Турску штети сточарима

Маријана Миљић
Монопол на извоз јунетине у Турску штети сточарима

Бањалука - Јунетину у Турску извози само један откупљивач из БиХ који има монопол и за тим посеже тек када откупна цијена јунади падне испод сваког нивоа због чега домаћи сточари имају више штете него користи од овога посла, истакли су пољопривредници у Српској.

Према незваничним информацијама јунетину у Турску извози само месна индустрија "Бајра" из Травника, а у управи овог предузећа јуче су само потврдили да се баве тим послом, али нису жељели да говоре о детаљима.

Савез удружења пољопривредних произвођача РС саопштио је да би од извоза јунетине у Турску могли имати користи када би се пласманом меса бавило више извозника, што би појачало конкуренцију, те када би се тај посао одвијао током читаве године.

- Пошто само један откупљивач извози месо пет-шест мјесеци у години вјерујемо да је ријеч о мешетарском, а не озбиљном послу. Откуп јунади престаје чим порасте цијена на ниво да бисмо и ми имали интереса, а почиње када падне испод цијене коштања узгоја. Не можемо производњу јунећег меса заснивати на откупу од стране једног извозника. Због ове ситуације вјерујемо да Савјет министара БиХ омогућава монопол у откупу јунади - истичу у Савезу удружења пољопривредних произвођача РС.

Подсјећају да је осим проблема са извозом и увоз јунећег и говеђег меса у сталном порасту и поред низа захтјева властима да заштите домаћу производњу.

- С обзиром на то да нико ништа не ради у вези са тим питањем сумњамо да појединци из врха власти имају личне интересе због којих не уводе заштитне мјере - казао је предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Стојан Маринковић.

Пољопривредници из Српске поново су предложили властима на нивоу БиХ да уведу привремену заштитну мјеру на увоз свих категорија јунећег и говеђег меса.

- Тражимо и да обезбиједе извоз јунећег меса у Европску унију и да укину царину и прелевмане на живе животиње, прије свега за јунад за тов од 160 до 300 килограма. Ако ове мјере не спроведу, биће настављен пад производње, а цијене ће порасти за 100 одсто. Ако поново ништа не ураде нека им служи на част уништавање производње свињског и јунећег меса - казао је Маринковић.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић казао је да је пласман меса у Турску само једна од опција за извоз.

- Ко има штету од овог извоза он неће ни користити ову могућност већ ће тражити за себе боље опције. Купац меса у Турској су робне резерве и оне ангажују компаније које за њих врше откуп и одређују и вријеме откупа - казао је Шаровић и додао да настоје да сваке године обезбиједе контингент за извоз меса у Турску и да значајан број фармера користи ову могућност.

Свињетина

Савез Удружења пољопривредних произвођача РС упозорава да је због прекомјерног увоза у паду и производња свињетине.

- Због тога тражимо да власти уведу и заштину мјеру на увоз свињетине и да коначно престане цијепљење свиња против класичне куге. Такође, тражимо да рок трајања смрзнутог јунећег и свињског меса ограниче на шест мјесеци од момента клања - рекао је Стојан Маринковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана