Mirnija starost uz dodatnu penziju

Milijana Latinović
Mirnija starost uz dodatnu penziju

Banjaluka - Isplatu iz Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda (EPF) u ovoj godini dobilo je 19 korisnika, a najveći pojedinačni iznos bio je 1.212 maraka.

Istakla je to juče za “Glas Srpske” izvršna direktorica Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom Gordana Drobnjak, naglasivši da je najmanji isplaćeni iznos do sada 139 maraka.

- Iznos koji je akumuliran zavisi od perioda uplate u EPF, visine mjesečnog penzijskog doprinosa, kao i prinosa Fonda. Kako vrijeme bude proticalo, iznos i broj isplata biće sve veći, budući da broj članova kontinuirano raste, kao i njihova akumulirana sredstva - pojasnila je Drobnjakova.

Istakla je da je prosječna starost korisnika oko 44 godine.

- Među članovima fonda ima i sudija, univerzitetskih profesora, ali i vozača, poštara, manuelnih radnika, članova udruženja građana, pa i nezaposlenih - rekla je Drobnjakova.

Dodala je da EPF nije striktno namijenjen ljudima određenog zanimanja, profila ili onima sa određenim nivoom primanja, već svima koji odgovorno pristupaju svojim ličnim finansijama i spremni su da ulažu u svoju dostojanstvenu starost.

Pojasnila je da korisnici stariji od 58 godina, bez obzira na broj uplata, mogu raspolagati sredstvima iz fonda.

- U najvećem broju slučajeva članovi EPF-a se odlučuju za početak isplate paralelno sa odlaskom u starosnu penziju - rekla je Drobnjakova.

Ona je podsjetila da je Fond počeo primati uplate krajem 2017. godine.

- Budući da smo već dostigli cifru od nekoliko hiljada mjesečnih uplata za članove, zadovoljni smo brojem članova kao i prosječnom mjesečnom uplatom po članu Fonda. Moramo imati u vidu da je ovo potpuno novi finansijski proizvod na tržištu RS i BiH - istakla je Drobnjakova i dodala da u narednim godinama očekuju i bolje rezultate jer će proces pristupanja velikih privrednih sistema Evropskom dobrovoljnom penzijskom fondu biti uspješno okončan, a biće nastavljena i poboljšana saradnju sa svim socijalnim partnerima.

Isplate do 2.000 KM članovi Fonda povlače uglavnom u komadu, a veće iznose u nekoliko rata. 

Fond su osnovali Penzijski rezervni fond RS (PREF), Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Skupna pokojninska družba iz Ljubljane, a osnivanje su tada podržale i institucije Srpske. Većina korisnika Fondu je pristupila preko poslodavaca.

Poslovanje

Gordana Drobnjak je kazala da je Evropski dobrovoljni penzijski fond u 2018. godini poslovao sa prinosom od 3,78 odsto.

- Nakon svih troškova, prinos u ovoj godini iznosi oko 5,15 odsto, čime smo izuzetno zadovoljni, budući da je ostvaren uz strogo poštovanje zakonskih ograničenja ulaganja i praćenje konzervativne investicione politike ulaganja EPF-a - rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana