Милионски кредит за вјештачки снијег на Јахорини

Маријана Миљић
Милионски кредит за вјештачки снијег на Јахорини

Бањалука - Олимпијски центар "Јахорина" планира да узме дугорочни кредит у износу од 10,3 милиона марака за изградњу нових садржаја који би поправили имиџ скијашког центра и пословање предузећа.

Инвестиција је објелодањена у приједлогу плана пословања Олимпијског центра "Јахорина" за 2017. годину о којем ће одлучивати Скупштина акционара на ванредној сједници заказаној за 31. август.

Пуну функционалност Олимпијског центра "Јахорина", наведено је у плановима, могуће је остварити продужењем скијашке сезоне и повећањем безбједности корисника због чега је потребно хитно инвестирати у уређење ски-стаза и изградњу система за вјештачко осњежавање. Управо би највећи дио новца, седам милиона марака, требало да буде уложен у систем за вјештачко осњежавање. План је да тим системом буде покривено цијело скијалиште од Пољица од Праче и да на тај начин буде постигнута максимална функционалност ски-центра.

У уређење стаза би, ако предложени план добије подршку акционара, требало бити уложено 800.000 КМ што је предуслов за изградњу система вјештачког осњежавања и подизање вјетроустава. Поред тога, планирано је улагање у уређење хотела "Бистрица" и изградњу љетних садржаја попут адреналинског парка и теретане на отвореном чиме би био проширен и унапређен квалитет услуга.

Инвестирање би, како је наведено у планском документу, позитивно утицало и на пословни амбијент и привредни развој локалних самоуправа, промовисало аутохтони туристички производ, утицало на животни стандард становништва, а самим тим би била подстакнута нова улагања у инфраструктуру.

Директор Олимпијског центра "Јахорина" Дејан Љевнајић, који је недавно дошао на његово чело, казао је да су "Скијалишта Србије", којима је раније управљао, прије десет година била у сличној ситуацији у којој је сада "Јахорина".

-  На Јахорини постоје одлични услови за скијање, близу је аеродром и велики град. Ово је скијашка регија. Јахорина има добре стазе и хотеле, нове шестосједе, али јој недостаје систем за вјештачко осњежавање и зато планирамо да узмемо кредит. Када инвестирамо у систем за осњежавање и уредимо све зацртано сезона на Јахорини умјесто 60 трајаће 130 дана. Самим тим биће повећани наши приходи и омогућено позитивно пословање, а Јахорина ће се вратити на мапу европских зимских центара гдје јој је мјесто - каже Љевнајић и наглашава да не би преузео управљање Олимпијским центром да у Јахорини не види потенцијал, истичући да је он већи него код свих ски-центара у региону.

Глухаковић

Министар трговине и туризма РС Предраг Глухаковић каже да није упознат са планираним задужењем Олимпијског центра "Јахорина".

- Вјероватно ће нас менаџмент ускоро упознати са тим. Влада ће подржати све што ће допринијети оживљавању овог предузећа - казао је Глухаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана