Месо и млијеко доносе 827 милиона КМ

Анита Јанковић Речевић
Месо и млијеко доносе 827 милиона КМ

Бањалука - Вриједност сточарске производње у овој години, према процјенама, износиће 827,56 милиона КМ, а сточари у Српској највише ће произвести млијека, те свињског, говеђег и меса живине.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да сточарску производњу у Српској карактерише прекомјерни увоз животињских производа из Европске уније, као и стагнација броја свих врста домаћих животиња, осим живине. Додају да, захваљујући мјерама Владе РС, удио тржишно оријентисане производње која је у систему подстицаја ипак биљежи повећање производње.

- Одсуство мјера заштите домаће производње од стране институција БиХ пољопривреднике из РС сврстава у ред најнезаштићенијих у регији. Анализирајући потенцијални обим и вриједност нових бесцаринских квота видљиво је да су најугроженија производња и прерада меса и млијека - рекли су у Министарству пољопривреде. 

Истичу да су цијене производње за већину сточарских производа домаћег поријекла знатно више од увозних цијена тих производа што фармере у Српској доводи до озбиљних финансијских проблема.

Према статистикама ресорног министарства, откуп сировог млијека лани је повећан за 7,64 одсто у односу на годину раније, а просјечан број мљекара прошле године је износио 5.381 што је у односу на 2016. мање за 432 мљекара с тенденцијом да се тај тренд настави и ове године.

- Доминирају газдинства до по пет грла и она чине 73 одсто свих газдинстава од којих се откупљује млијеко. Међутим, највеће количине млијека се откупе од произвођача који имају од десет до 50 музних крава, а они чине тек 11 одсто од укупног броја газдинстава у систему откупа ове течности - кажу у Министарству пољопривреде и наводе да у Српској постоји свега 38 фарми са 50 и више крава. Додају и да је присутан тренд укрупњавања фарми и повећања испоручених количина млијека по фарми, те да спољнотрговински промет млијека и млијечних производа стагнира, иако је присутан значајан увоз сирева, намаза и сличних производа од млијека.

Када је у питању производња меса, у Министарству истичу да ову област карактерише благи пораст.

- Повећање производње је изражено код свињског меса упркос неконтролисаном прекомјерном увозу и немогућности фармера да одрже производњу у условима незаштићеног тржишта. Пораст производње је резултат профилисања појединих произвођача у узгоју свиња, као и повећаног броја опрашене прасади по крмачи - рекли су у овом министарству. 

Наводе и да је у благом порасту тов јунади, највећим дијелом захваљујући извозу меса у Турску, а највеће повећање се остварује у бројлерској производњи због релативно ниске цијена меса живине.

- Очекује се даљи тренд раста бројлерске производње уколико се уклоне недостаци лоше организације произвођача и кланичара, као и недостатак модерних клаоничких капацитета. Значајнији раст производње се може очекивати уколико у скорије вријеме ЕУ дозволи извоз бијелог пилећег меса - навели су у ресорном министарству.

Подстицаји

У Министарству пољопривреде истичу да се подршка сточарској производњи огледа кроз повећање подстицаја за производњу у овој години.

- Премија за приплодну стоку повећана је за 47 одсто, и то за приплодне крмаче 86 одсто, а за приплодне јунице 79 одсто. Премија за производњу меса у просјеку повећана за 36 одсто, а највеће повећање подстицаја остварено је за утовљене свиње и износи 88 одсто. Премија за утовљену јунад је повећана 25 одсто, а за производњу конзумне рибе 21 одсто - рекли су у ресорном министарству и додали да повећање подстицаја у живинарству иде до 140 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана