Merkator se vraća i preuzima Konzum

Željka Domazet
Merkator se vraća i preuzima Konzum

Sarajevo - "Merkator" se vraća na tržište BiH gdje će preuzeti maloprodajni trgovački lanac "Konzum" i veletrgovca "Velpro".

"Konzum", "Velpro" i "Merkator" posluju u sastavu posrnulog hrvatskog koncerna "Agrokora". Kada je "Agrokor" polovinom 2014. godine poslije duge bitke uspio da preuzme slovenački "Merkator", sve njegove prodajne objekte u BiH je rebrendirao i utopio u "Konzum". To se nepune tri godine kasnije pokazalo pogrešnim potezom, a posebno kada je "Agrokor" pod teretom dugova dospio na ivicu bankrota. To je juče priznao i povjerenik Vlade Hrvatske za "Agrokor" Ante Ramljak poslije sastanka sa predstavnicima vlasti u BiH.

- Kćerke firme "Agrokora" u BiH proizvodnog karaktera posluju veoma dobro, ali rezultati "Konzuma" i "Velpra" nisu zadovoljavajući. Zbog toga će "Merkator" preuzeti "Konzum" i "Velpro" u BiH, sve zaposlene i obavezu da vrati dugove dobavljačima. Na vraćanje "Merkatora" odlučili smo se zbog toga što su analize pokazale da je "Merkator" kao brend prepoznatljiviji i da je imao puno više uspjeha nego "Konzum". To daje dozu sigurnosti - kazao je Ramljak.

On je rekao da je promjena poslovne strategije još na nivou plana, jer ga "Merkator" treba prezentovati svom kreditnom odboru, a "Agrokor" savjetu povjerenika.

- Ovo još nije definitivna odluka, ali u tom pravcu idemo - rekao je Ramljak.

Povjerenik "Agrokora" je dogovorio sa predstavnicima institucija u BiH da se sastaju svaki mjesec kako bi vlasti u BiH bile upoznate sa koracima usmjerenim ka prevazilaženju krize u "Agrokoru" i njegovim firmama kćerkama. Ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković rekao je da od Ramljaka stižu pozitivni signali i da se situacija razvija u dobrom pravcu.

- Predstavljen nam je plan za spasavanje kćerki firmi "Agrokora" u BiH. Namjera je da se ide u restrukturiranje. "Konzum" u RS ima 650 radnika, 25 manjih marketa i pet trgovačkih centara. U interesu RS je da bude nastavljeno poslovanje s obzirom na broj dobavljača vezanih za "Konzum". "Mlijekoprodukt" ima više od 10.000 kooperanata i ne smijemo ni zamisliti da dođe do problema sa distribucijom mlijeka putem "Konzuma" i "Velpra" - rekao je Gluhaković.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da je zajednički interes da restrukturiranje "Agrokora" bude uspješno da bi sačuvali radna mjesta i pomogli dobavljačima.

"Agrokorove" kćerke kompanije u BiH zapošljavaju 5.200 radnika, a prema podacima Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, na kraju prošle godine dobavljačima su dugovale 170,48 miliona KM. Na "Konzum" otpada 142,71 milion, a na "Velpro" 23,68 miliona KM.

Suze za "Merkatorom"

"Merkator" je u BiH zvanično ugašen 2014. godine kada je postao dio "Konzuma", a javljanje u program radio-stanice jedne gospođe iz Sarajeva postalo je hit na internetu.

- Zovem sa Dobrinje. Je l' nam to nema više "Merkatora"? Ja u "Konzum" nikada neću ući. Nikad. Gledam sa balkona "Merkator", i njihov znak su skinuli. Ja sam plakala. Volim "Merkator". Dolaziću u onaj gore "Merkator" - govorila je u dahu, a nakon što joj je voditelj objasnio da je kompletan "Merkator" prešao u "Konzum", ona je briznula u plač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana