Merkator i dobavljači blizu ugovora

Marijana Miljić
Merkator i dobavljači blizu ugovora

Banjaluka - Trgovački lanac "Konzum" trebalo bi da isplati dio duga prema dobavljačima u Srpskoj u idućih nekoliko dana, a preostali iznos najviše u 48 rata plus kamatu.

Dinamiku isplate dobavljačima u RS predstavili su juče u Banjaluci čelnici "Konzuma" i "Merkatora" u BiH. Na sastanku je istaknuto da su trenutna dugovanja smanjena i da osnivanjem "Merkatora" neće biti povećan dug prema domaćim dobavljačima.

- Osim "Merkatora BiH", biće osnovan i "Merkator" sa sjedištem u Banjaluci, čija je registracija već počela - saopšteno je iz Privredne komore RS nakon sastanka.

"Merkator" će ovog mjeseca, kako je ranije najavljeno, preuzeti 83 objekta "Konzuma" koji posluje u sastavu posrnulog hrvatskog koncerna "Agrokora". Pod okriljem "Konzuma" nastaviće da posluje 176 malih i srednjih trgovina, a planirano je da oba trgovačka lanca djeluju zasebno.

Menadžment trgovačkih lanaca predstavio je dobavljačima iz RS i plan poslovanja.

- Očekujemo da će, na osnovu predstavljenog plana, dobavljači iz RS nastaviti da snabdijevaju "Konzum" i "Merkator" - kazali su u Privrednoj komori.

Većina dobavljača u Srpskoj, koji prethodno nisu bili spremni da potpišu ugovore sa "Merkatorom", po svemu sudeći će to ipak učiniti i time otpočeti saradnju sa slovenačkim tržnim centrom koji je takođe u vlasništvu "Agrokora".

- Sve ukazuje na to da će se stvari odvijati u pozitivnom smjeru. Svi rezultati koje su nam prezentovali su pozitivni, a dugovanja smanjuju. Možemo očekivati da dođe do potpisivanja ugovora i sa "Merkatorom" i da tu neće biti nikakvih posebnih problema - kazao je direktor "Krajina klasa" Saša Trivić.

Pojedini dobavljači su nakon jučerašnjeg sastanka izrazili spremnost da odmah potpišu ugovore sa "Merkatorom", dok drugi poručuju da stavove menadžmenta trgovačkih lanaca treba još jednom razmotriti.

- Treba da zajedno nastupamo, a ne da pojedinačno svako rješava svoj problem. Bolje je da se držimo zajedno kao realni sektor koji ima velikih problema sa konkurencijom. Dobro je što je menadžment "Konzuma" i "Merkatora" došao u Banjaluku i što nas je ispoštovao. Otvoreni su za sva pitanja koja smo postavili i dobro je da će biti osnovan "Merkator" Banjaluka - kazao je direktor banjalučke "Vitaminke" Žarko Mikić.

Dug "Konzuma" prema dobavljačima u BiH je oko 60 miliona KM, a novac potražuje oko 1.100 poslovnih partnera.

Dokapitalizacija

Savjet povjerilaca "Agrokora" donio je nedavno odluku o davanju saglasnosti za dokapitalizaciju "Konzuma BiH" u iznosu od 68,7 miliona KM kroz povezane firme "Ledo" i "Sarajevski kiseljak". Povjerioci su podržali i odluku da "Agrokor" obezbijedi "Konzumu BiH" svježu likvidnost u iznosu do 29,7 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana