Меркатор и добављачи близу уговора

Маријана Миљић
Меркатор и добављачи близу уговора

Бањалука - Трговачки ланац "Конзум" требало би да исплати дио дуга према добављачима у Српској у идућих неколико дана, а преостали износ највише у 48 рата плус камату.

Динамику исплате добављачима у РС представили су јуче у Бањалуци челници "Конзума" и "Меркатора" у БиХ. На састанку је истакнуто да су тренутна дуговања смањена и да оснивањем "Меркатора" неће бити повећан дуг према домаћим добављачима.

- Осим "Меркатора БиХ", биће основан и "Меркатор" са сједиштем у Бањалуци, чија је регистрација већ почела - саопштено је из Привредне коморе РС након састанка.

"Меркатор" ће овог мјесеца, како је раније најављено, преузети 83 објекта "Конзума" који послује у саставу посрнулог хрватског концерна "Агрокора". Под окриљем "Конзума" наставиће да послује 176 малих и средњих трговина, а планирано је да оба трговачка ланца дјелују засебно.

Менаџмент трговачких ланаца представио је добављачима из РС и план пословања.

- Очекујемо да ће, на основу представљеног плана, добављачи из РС наставити да снабдијевају "Конзум" и "Меркатор" - казали су у Привредној комори.

Већина добављача у Српској, који претходно нису били спремни да потпишу уговоре са "Меркатором", по свему судећи ће то ипак учинити и тиме отпочети сарадњу са словеначким тржним центром који је такође у власништву "Агрокора".

- Све указује на то да ће се ствари одвијати у позитивном смјеру. Сви резултати које су нам презентовали су позитивни, а дуговања смањују. Можемо очекивати да дође до потписивања уговора и са "Меркатором" и да ту неће бити никаквих посебних проблема - казао је директор "Крајина класа" Саша Тривић.

Поједини добављачи су након јучерашњег састанка изразили спремност да одмах потпишу уговоре са "Меркатором", док други поручују да ставове менаџмента трговачких ланаца треба још једном размотрити.

- Треба да заједно наступамо, а не да појединачно свако рјешава свој проблем. Боље је да се држимо заједно као реални сектор који има великих проблема са конкуренцијом. Добро је што је менаџмент "Конзума" и "Меркатора" дошао у Бањалуку и што нас је испоштовао. Отворени су за сва питања која смо поставили и добро је да ће бити основан "Меркатор" Бањалука - казао је директор бањалучке "Витаминке" Жарко Микић.

Дуг "Конзума" према добављачима у БиХ је око 60 милиона КМ, а новац потражује око 1.100 пословних партнера.

Докапитализација

Савјет повјерилаца "Агрокора" донио је недавно одлуку о давању сагласности за докапитализацију "Конзума БиХ" у износу од 68,7 милиона КМ кроз повезане фирме "Ледо" и "Сарајевски кисељак". Повјериоци су подржали и одлуку да "Агрокор" обезбиједи "Конзуму БиХ" свјежу ликвидност у износу до 29,7 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана