Мања рата за старе, нижа камата за нове стамбене кредите

Милијана Латиновић
Мања рата за старе, нижа камата за нове стамбене кредите

Бањалука - Становници Српске који планирају да кров над главом обезбиједе путем кредита Фонда становања којим управља Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) РС имаће убудуће нижу каматну стопу, а камата ће бити смањена и на раније узете зајмове, што значи да ће они који их већ отплаћују имати мању рату.

Нова каматна стопа за стамбене кредите износиће 3,6 одсто за бенефицирану групу, четири одсто за прву и 4,2 одсто за другу групу. По истом систему биће прерачунати и кредити који су одобрени прије измјене правила пласмана, што значи да ће њиховим корисницима бити смањена рата. Нова правила пласмана кредита усвојена су на јучерашњој сједници Владе РС.

- Нова висина камате се односи на оне који планирају да обезбиједе стан из средстава Фонда становања, али и на оне који већ користе средства овог фонда и којима ће до 1. јуна бити прерачунате каматне стопе у складу са новим условима - рекла је директорица ИРБ РС Снежана Вујнић и подсјетила да тренутно имају око 10.000 корисника стамбених кредита ИРБ-а.

Директорица ИРБ-а је смањење камате представила на примјеру кредита у износу од 100.000 КМ узетог 2008. са каматном стопом од шест одсто и периодом отплате од 20 година. Тренутна мјесечна рата износи 716 КМ, а након донесених промјена каматна стопа биће 4,2 одсто, а мјесечна рата 660 КМ, што је на годишњем нивоу уштеда од 680 марака.

Вијест о смањењу камата обрадовала је оне који планирају да ријеше стамбено питање, али и оне који су то већ учинили путем кредита ИРБ РС.

- Свако умањење камате, а самим тим и рате добро дође, с обзиром на то да се ради о кредитима са дугим периодом отплате. Супруг и ја смо дигли кредит по каматној стопи од 4,3 одсто, а уколико рата сада буде мања бар десет марака мјесечно, то значи да ћемо вратити 2.220 КМ мање него што је предвиђено важећим уговором. Наравно, биће добро ако камата буде још значајније смањена - рекла је Бојана Репија, која је са супругом дигла кредит прије годину и по, да би купили стан у Бањалуци.

Члан Удружења економиста РС - SWOT Александар Љубоја истиче да млади до првог стана углавном долазе путем кредита, због чега је добар потез да им буде снижена камата.

- Ова одлука има више позитивних аспеката. Колико је значајна из друштвених разлога, толико и за економију у цјелини. То ће помоћи нашем грађевинском сектору, који је генератор потрошње, а може довести и до пуњења буyета, што је изузетно важно - рекао је Љубоја и додао да су без обзира на смањење каматне стопе генерално и даље високе на нашем тржишту.

Привреда

Снежана Вујнић је рекла да је одређен и максималан износ каматне стопе за кредите за покретање производње.

- Сви они који користе средства могу преговарати са банком о висини марже коју узима банка за себе. Тренутно је максимална каматна стопа за привреду 4,7 одсто, а уколико буде растао еурибор, она може бити максимално пет одсто - објаснила је Вујнићева и подсјетила да је до сада био одређен само минималан износ каматне стопе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана