Mali akcionari RS traže 500.000 KM za kupovinu akcija Trudbenika

D. D.
Mali akcionari RS traže 500.000 KM za kupovinu akcija Trudbenika

Doboj - Savez udruženja malih akcionara RS traži da Vlada RS izdvoji 500.000 KM za kupovinu akcija dobojske Fabrike "Trudbenik", u vlasništvu Pere Bukejlovića, rekao je predsjednik ovog saveza Nebojša Jugović.

On je dodao da bi se na ovaj način zaštitio kapital malih akcionara i omogućilo da zaživi radničko akcionarstvo, bili riješeni problemi zaposlenih u vezi sa ostvarivanjem radničkih prava, te plaćanjem poreza i doprinosa. Jugović je juče u Doboju naveo da je riječ o "mizernoj" sumi koja bi omogućila malim akcionarima da preuzmu upravu u preduzeću, s obzirom na to da im to "zakonski nije omogućeno".

Bivši direktor, akcionar i odnedavno član Upravnog odbora Pero Bukejlović je u kratkom telefonskom razgovoru poručio da nema gdje da da izjavu novinarima, jer su mu akcionari i radnici zabranili ulaz u fabriku. Direktor "Trudbenika" Luka Miloš je poručio da su njegova briga radnici i da je najvažnije da u ponedjeljak počinju sa radom.

Radnici "Trudbenika" stupili su 5. juna u generalni štrajk jer Uprava nije ispoštovala dogovor o izmirenju obaveza. Ovo je drugi put ove godine da štrajkuju zahtijevajući da im bude isplaćeno sada već 18 zaostalih plata i doprinosa, te da se nađe rješenje za povezivanje radnog staža.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana