МУП потврдио да провјерава пословање бијељинске „Шећеране“

capital.ba
МУП потврдио да провјерава пословање бијељинске „Шећеране“

Бањалука – Министарство унутрашњих послова (МУП) РС потврдило је да провјерава пословање бијељинске Фабрике шећера у стечају и то по налогу Окружног јавног тужилаштва Бијељина.

„Управа криминалистичке полиције и Полицијска управа Бијељина поступају по захтјеву Окружног јавног тужилаштва Бијељина, а везано за пословање 'Фабрике шећера' Велика Обарска са више привредних друштава“, наводи се у одговору МУП-а на питања која је послао пословни портал „capital.ba“.

У Окружном јавном тужилаштву у Бијељини су рекли да су запримили кривичну пријаву од предузећа „Агрокоп експорт-импорт” Бањалука, против лица К.М. и Ф.М., због кривичног дјела злоупотреба овлашћења у привреди и пословна превара.

„С тим у вези, поступајући окружни јавни тужилац је упутио ПУ Бијељина захтјев за прикупљање информација“, казали су нам у тужилаштву.

Правни заступник „Агрокопа“ Огњен Авлијаш каже да је пријва је поднесена против лица која су водила „Шећерану” прије отварања стечајног поступка због одређених неправилности приликом књижења и пословања фирме у том периоду које су по њиховом мишљењу постојале.

„У току су предистражне радње. Пријава се односи на признавање одређених потраживања за која ми сматрамо да нису постојала и злоупотребе приликом књижења потраживања 'Агроцоопа' према 'Шећерани' која су постојала“, рекао је Авлијаш.

Иначе, Фирма „Агрокоп Експорт Импорт” тужила је „Шећерану“ с циљем наплате 8,6 милиона КМ потраживања која је ранији стечајни управник Лазо Ђурђевић оспорио, а „Шећерана“ је добила равоснажну пресуду у овом спору.

Један од бивших директора „Шећеране“ Мехо Фафулић рекао је данас да не зна да ли је против њега поднесена пријава.

„Није ме нико обавијесто. Можда и јесте поднесена, али не знам зашто би“, рекао је Фафулић.

У уторак је објављена информација да су припадници МУП-а покренули истрагу у бијељинској Фабрици шећера у стечају због сумњивих пресуда које је ово предузеће губило, а што је на крају утицало на износ признатих потраживања повјерилаца.

Стечајни управник „Шећеране“ Небојша Матић рекао је тада да је полиција прије неколико дана почела да изузима документацију из овог предузећа која се односи на пријаве потраживања настале након добијених пресуда због пропуштања.

„Они ће испитати да ли је било радњи које су могле да промијене пријаве потраживања. Ми имамо 80 одсто пријава потраживања које су настале као резултат пресуда због пропуштања. Дакле, ради се о томе да је неко тужио 'Шећерану', а нико из управе се није жалио, нити доставио писмени одговор суду, нити ишао на рочиште, након чега су доношене пресуде у корист оних који су тужили и те пријаве је ранији стечајни управник морао да призна јер су имали правоснажне пресуде“, рекао је Матић.

Појаснио је да таквих пријава има око стотину. Укупна вриједност признатих потраживања по основу пресуда због пропуштања износи око девет милиона КМ. Казао је да је полиција прво тражила пријаве које се односе на поједина предузећа, а да су онда рекли да ће проширити истрагу и на све остале фирме и појединачна потраживања запослених која су настала по основу пресуда због пропуштања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана