MMF Ukrajini: Kredita možda ne bude

Tanjug
MMF Ukrajini: Kredita možda ne bude

Kijev - Međunarodni monetarni fond možda neće uspijeti da dodjeli Ukrajini narednu tranšu kredita do kraja ove godine iz tehničkih razloga.

Odgovarajući na pitanje dopisnika agencije Tas na redovnom brifingu za novinare, predstavnik Fonda Džeri Rajs je rekao da tehnička misija MMF-a sredinom novembra ide u Ukrajinu u okviru kontrole realizacije programa.

Pošto procjena politike ne može da bude završena bez učešća nove vlade, završetak same kontrole, a to je neophodan uslov za dodjelu sredstava, može da se odloži "do kraja ove ili početka naredne godine", precizirao je predstavnik MMF-a.

Na taj način, Fond ne može da nastavi realizaciju antikriznog programa za Ukrajinu do formiranja nove vlade nakon parlementranih izbora održanih u prošlu nedjelju.

Na pitanje šta to može da znači za ukrajinsku privredu, Rajs je odgovorio da ne očekuje "materijalne posljedice" takvih kašnjenja. Izglede za rješavanje spora o dugovima za gas Ukrajine Rajs nije htjeo da komentariše.

On je, međutim, potvrdio Tasu da početni stav Fonda, prema kome je antikrizni program preuzeo otplatu duga Kijeva i blagovremeno plaćanje tekućih računa "nije promjenjen" i ostaje na snazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana