ММФ Украјини: Кредита можда не буде

Танјуг
ММФ Украјини: Кредита можда не буде

Кијев - Међународни монетарни фонд можда неће успијети да додјели Украјини наредну траншу кредита до краја ове године из техничких разлога.

Одговарајући на питање дописника агенције Тас на редовном брифингу за новинаре, представник Фонда Џери Рајс је рекао да техничка мисија ММФ-а средином новембра иде у Украјину у оквиру контроле реализације програма.

Пошто процјена политике не може да буде завршена без учешћа нове владе, завршетак саме контроле, а то је неопходан услов за додјелу средстава, може да се одложи "до краја ове или почетка наредне године", прецизирао је представник ММФ-а.

На тај начин, Фонд не може да настави реализацију антикризног програма за Украјину до формирања нове владе након парлементраних избора одржаних у прошлу недјељу.

На питање шта то може да значи за украјинску привреду, Рајс је одговорио да не очекује "материјалне посљедице" таквих кашњења. Изгледе за рјешавање спора о дуговима за гас Украјине Рајс није хтјео да коментарише.

Он је, међутим, потврдио Тасу да почетни став Фонда, према коме је антикризни програм преузео отплату дуга Кијева и благовремено плаћање текућих рачуна "није промјењен" и остаје на снази.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана