Лоши кредити фирми расту, грађани их чисте

Маријана Миљић
Лоши кредити фирми расту, грађани их чисте

Бањалука - Неквалитетни кредити предузећа у Српској порасли су на крају прошле године за скоро десет милиона марака, док је задуженост становништва чија отплата значајно касни смањена за 17 милиона КМ.

У најновијем извјештају Агенције за банкарство РС о стању у банкарском сектору у 2017. години наведено је да су укупни неквалитетни кредити лани износили 539,3 милиона КМ што је за 6,8 милиона или један одсто мање у односу на годину раније.

- Неквалитетни кредити правних лица, односно они који су сврстани у више категорија ризика Ц, Д и Е износе 358,8 милиона КМ и биљеже стопу раста од три одсто. Лоши кредити становништва износе 180,5 милиона марака и имају стопу пада од осам одсто - наведено је у извјештају Агенције за банкарство.

Учешће укупних неквалитетних кредита у укупним кредитима на крају прошле године износило је 11,07 одсто и смањено је за 0,91 проценат у односу на стање годину раније.

Удио неквалитетних кредита правних лица у укупним зајмовима пало је на 13,35 са 13,8 одсто. Лоши зајмови становништва у укупним кредитима грађана на крају прошле године износили су 8,27 одсто, док је годину раније њихов удио био 9,71 проценат.

Привредници истичу да се прошлогодишња ситуација у привреди није много разликовала у односу на годину раније и да није било драстичних фактора који би утицали на раст лоших кредита.

- Вјероватно су банке посегле и за строжим критеријумима због чега су поједини кредити привредника сврстани у ту категорију. Коефицијент ликвидности привреде је као и годину раније веома низак и њене обавезе су огромне. Са једном мјером не можемо поправити ликвидност и ту је потребан читав систем мјера почевши од тога да за дио краткорочних обавеза буде обезбијеђено дугорочније финансирање до смањења трошкова пословања у погледу растерећења фискалних и парафискалних намета. Тиме би привреда била конкурентнија и остваривала већу добит - казао је предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић.

Говорећи о паду износа неквалитетних кредита становништва, Рачић истиче да је то вјероватно резултат већих провјера кредитне способности грађана.

Неквалитетни кредити (милиона КМ)

                             2017.          2016.          Раст/Пад

Правна лица        358,8          348,9          +3%

Физичка лица      180,5          197,2          -8%

Укупно                539,3          545,1          -1%

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана