Lažnjaci kruže od ruke do ruke

Željka Kokot
Lažnjaci kruže od ruke do ruke

Banjaluka - Sve kvalitetniji papir i naprednije metode falsifikovanja otežavaju prepoznavanje lažnih novčanica pa većina stanovnika Srpske nesvjesno prosljeđuje lažnjake dalje iako zakon propisuje da svi moraju prijaviti falsifikovani novac policiji.

U Centralnoj banci BiH krajem marta registrovano je 278 lažnih novčanica konvertibilne marke. U 2014. zaplijenjena je 951 lažna novčanica, odnosno 368 lažnjaka manje u odnosu na prethodnu godinu. Na meti falsifikatora najčešće se nalaze novčanice u manjim apoenima i kovanice koje su zbog brzine distribucije i manje vrijednosti podložne slabijim kontrolama prilikom prometa.

Stanovnici kažu da ne kontrolišu detaljno novac prilikom kupovine pa se većina lažnih novčanica nalazi u prometu sve dok ne dođe do šaltera banke. Zahvaljujući odgovarajućoj opremi za provjeru ispravnosti od početka 2013. do kraja marta 2015. godine službenici u bankama su otkrili 36,2 odsto lažnjaka.

Ceh brzini platila je i radnica na benzinskoj stanici “Nestro petrol” Rada K. koja kaže da je postala pažljivija otkako je falsifikovanih 100 evra, koje je primila od kupca, morala nadoknaditi iz svog džepa.

- Dugo godina radim ovaj posao i imam iskustva u radu sa novcem. Ipak, ta novčanica je bila savršene izrade i naprosto je bilo nemoguće otkriti da je lažna - kaže Rada i dodaje da je lažna novčanica otkrivena prilikom pologa pazara u banku.

U Centralnoj banci BiH naglašavaju da prevareni građani mogu tražiti odštetu za oduzeti novac samo od osobe od koje su primili falsifikat.

- Za lažni novac se, za razliku od oštećenog, ne može dobiti ispravna novčanica iste protivvrijednosti pa ne čudi što se falsifikovane novčanice najčešće prosljeđuju drugim licima - kažu u Centralnoj banci.

Iz ove institucije savjetuju upoređivanje svake naizgled sporne novčanice sa drugom jer se zaštitni elementi mogu provjeriti postavljanjem na svjetlost bez upotrebe dodatne opreme.

- Prave novčanice domaće valute imaju reljefnu štampu koja se može osjetiti pod prstima kao što su portret i tekstovi na licu, a sam papir je specifičan i može se na dodir razlikovati od običnog - kažu u Centralnoj banci BiH.

Naglašavaju da su vidljivi i optički promjenljivi elementi koji mijenjaju izgled ili boju pri promjeni ugla pod kojim se novčanica posmatra, a okretanjem novčanice prema svjetlosti vidljivi su i vodeni znak i zaštitna nit.

Omiljeni lažnjak

Na meti falsifikatora najčešće se nalazi novčanica u apoenu od 20 KM. U prva tri mjeseca ove godine otkriveno je 209 lažnih novčanica u ovom apoenu, 626 je pronađeno u 2014, a 618 u 2013. godini.

Elementi koje ima ispravna novčanica

1. Kada se novčanica posmatra okrenuta prema izvoru svjetlosti unutar označenog dijela, mogu se vidjeti označeni stilizovani inicijali CB BiH u vertikalnom nizu naizmjenično latiničnim i ćiriličnim pismom

 

2. Kada se novčanica posmatra okrenuta prema izvoru svjetlosti, zaštitna nit sa mikrotekstom CB BiH naizmjenično latiničnim i ćiriličnim pismom vidi se u cjelosti

 

3. Unutar petougla na licu i naličju novčanice nalaze se elementi koji treba da se uklapaju u jednu cjelinu kada se novčanica posmatra okrenuta prema izvoru svjetlosti i ne smiju prelaziti jedan preko drugog

 

4. Zavisno od ugla posmatranja, odnosno osvjetljenja, baron mijenja boju

 

5. Zavisno od ugla posmatranja unutar označenog elementa se može uočiti jedna ili više apoenskih oznaka

 

6. Označeni natpis i portret na licu novčanice su izrađeni u reljefnoj štampi i mogu se osjetiti pod prstima

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana