Kvalitet jača domaću privredu

Marijana Miljić
Kvalitet jača domaću privredu

Banjaluka - Privredna komora RS uručila je juče priznanja za deset preduzeća u Srpskoj koja su kvalitetom proizvoda doprinijela razvoju privrede.

Priznanja su uručena povodom manifestacije "Izbor najuspješnijih u privredi Srpske za 2017. godinu" koju 15. put zaredom organizuje Privredna komora RS. Glavne nagrade u sklopu te manifestacije trebalo je da budu dodijeljene sinoć na svečanosti u Banskom dvoru.

Priznanja su u uvertiri dodijeljena preduzeću "Pčelica maja" iz Bileće za liniju proizvoda svečanih haljina za bebe, djevojčice i mame, "Grand promu" iz Bijeljine za kafu "gold" i "Grafo Balkanu" iz Banjaluke za dres "draj skin".

Priznanje je dobila i "Destilacija Starović" iz Gacka za rakiju "hercegovački srčanik", "Mira" iz Prijedora za čajno pecivo "zlatka", "Edengarden" iz Istočnog Sarajeva za veliki suncobran i Nova drvna industrija "Vrbas" iz Banjaluke za stolicu "jelena".

Banjalučki "Vigmelt" priznanje je dobio za metalne ormare, teslićki "Mons produkt" za kozji sir, dok je laktaški "Veteks" nagrađen za proizvodnju geotekstila.

- Već 14 godina proizvodimo program za bebe, a sa proizvodnjom svečanih haljina počeli smo prije dvije godine i one su kruna našeg rada. Gašenjem fabrike "Bilećanka" mnogo žena je ostalo bez posla, tako da imamo dobrih radnika. Trenutno imamo 23 zaposlenih, a ove godine planimo da taj broj dostigne 30 - kazala je glavna dizajnerka u preduzeću "Pčelica Maja" Maja Arsenović.

U "Miri", koja zapošljava 358 radnika, ističu da je nagrada podsticaj za dalji rad.

- Izuzetno smo zadovoljni što smo nagradu dobili u godini kada obilježavamo devet decenija postojanja. Potrošači su ostali dosljedni kvalitetu i tradiciji - rekla je Marina Cvjetićanin iz preduzeća "Mira".

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić rekao je da svi pokazatelji govore da prerađivačka industrija bilježi stalni rast izvoza i broja zaposlenih, ali da je zabrinjavajući trend odlaska radnika.

- Treba da budu povučeni konkretni potezi koji će stvoriti uslove da zadržimo radnike i vratimo neke od onih koji su otišli. To je moguće postići rasterećenjem privrede, povećanjem plata i stvaranjem boljih uslova rada - kazao je Đurić.

Naglasio je da je potrebno veću pažnju posvetiti obrazovanju kadra koji je potreban privredi.

- Treba da budu obezbijeđene stimulacije za one koji odluče da se bave privrednom djelatnošću - kazao je Đurić i izrazio očekivanje da će kroz program ekonomskih reformi, koji je u većoj mjeri u realizaciji, biti ispoštovano ono što je i najavljeno u smislu poboljšanja uslova privređivanja.

Nagrađena preduzeća

"Pčelica Maja" Bileća

"Grand prom" Bijeljina

"Grafo Balkan" Banjaluka

"Destilacija Starović" Gacko

"Mira" Prijedor

"Edengarden" Istočno Sarajevo

Nova DI "Vrbas" Banjaluka

"Vigmelt" Banjaluka

"Mons produkt" Teslić

"Veteks" Laktaši

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana