Kupca za “Šećeranu” traže i u regionu

Ljiljana Aleksić
Kupca za “Šećeranu” traže i u regionu

Bijeljina - Prodaja bijeljinske Fabrike šećera u stečaju biće nastavljena putem licitacije po dosadašnjoj cijeni od deset miliona maraka, a nova javna prodaja trebalo bi da bude održana krajem marta.

Odluku o načinu i uslovima prodaje nekadašnjeg giganta iz Bijeljine donio je Odbor povjerilaca “Šećerane” na jučerašnjoj sjednici, nakon što je propala još jedna licitacija, jer u predviđenom roku niko nije dostavio ponudu za kupovinu.

- Odbor povjerilaca je zaključio da se prodaja nastavi pod istim uslovima iz oglasa od 1. februara ove godine. Nema snižavanja cijene, nema novih uslova, sve je potpuno isto, s tim što smo donijeli odluku da ovaj put oglasimo prodaju i putem medija u regionu, a ne samo u BiH, računajući da će to privući nekog potencijalnog kupca imovine Fabrike šećera - rekao je predsjednik Odbora povjerilaca “Šećerane” Vojislav Nikolić, izrazivši nadu da će se pojaviti ozbiljan kupac koji će ovu fabriku “vratiti u život” i ponovo pokrenuti proizvodnju.

Prema mišljenju stečajnog upravnika Nebojše Matića, kupci očigledno čekaju povoljnije uslove, odnosno nižu cijenu.

- Ako je neko i zainteresovan za kupovinu, čeka nižu cijenu jer mu se isplati da sačeka mjesec, dva i da kupi fabriku za osam ili devet miliona KM. Sačekaćemo još mjesec, pa ćemo znati i to - rekao je Matić i dodao da će “Šećerana” sigurno biti prodata u iduća tri mjeseca.

Na pitanje šta je sa ponudom Gorana Vajkića iz Banjaluke, koji je ranije izrazio interes za kupovinu Fabrike šećera, Matić je odgovorio da njegovu ponudu Odbor juče nije razmatrao. 

- Njegova ponuda je bila 6,9 miliona maraka, a sadašnja cijena je minimum deset miliona maraka. U posljednjih mjesec dana bilo je nekoliko dolazaka predstavnika turskih kompanija, gledali su i razmatrali situaciju, ali ponudu nisu dostavili - pojasnio je Matić. Prema njegovim riječima, u slučaju da se u narednih mjesec dana ne pojavi zainteresovani kupac, cijena će sigurno “pasti” na osnovu tržišnih uslova.

Stečaj u “Šećerani” traje nepune četiri godine, a do sada je propalo nekoliko pokušaja prodaje. Imovina tog propalog preduzeća prvo je nuđena za 23,74 miliona, zatim za 16,5 miliona, a potom je cijena pala na 11,87 miliona maraka. Dugovanja bijeljinske “Šećerane” iznose oko 16,5 miliona maraka, a imovina je procijenjena na oko 23 miliona maraka.

Kada je u pitanju nastavak rada u ovoj fabrici šećera, ranije je istaknuto da bi za pokretanje proizvodnje u “Šećerani” nakon godina zastoja trebalo investirati između 40 i 50 miliona KM.

Radnici

Stav radnika je da “Šećerana” ne može biti prodata po cijeni nižoj od deset miliona maraka. Predstavnik radnika u Odboru povjerilaca Ilija Grkinić istakao je da su očekivali da će turska kompanija “Soltist” kupiti fabriku.

- Bio sam prisutan kada je u posjeti “Šećerani” bila delegacija iz Turske. Otišli su prezadovoljni - naveo je Grkinić i dodao da je iznenađen njihovim odustajanjem od kupovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana